Wołowina z warzywami Julienne na ostro



Składniki

  • ryż długoziarnisty 2 torebki po 100g
  • wołowina 100 g pieczeń
  • marchew 1 szt
  • papryka czerwona 1/2 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • seler 1 plaster
  • czosnek 2 ząbki
  • passata pomidorowa 400 ml
  • wino białe wytrawne 100 ml
  • kmin rzymski 3 szczypty
  • estragon 3 szczypty
  • sól do smaku 1/2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżeczka
  • oliwa aromatyzowana 3 łyżki ostra pepperoni
  • kolendra mielona 4 szczypty
  • pieprz kolorowy ziarnisty 4 szczypty






Wołowinę mielimy w maszynce, razem z czosnkiem.

Do garnka wlewamy oliwę, ja robię ją sama ostrą z pepperoni, dodajemy mięso i przesmażamy.

Warzywa kroimy w cienkie paski, dodajemy do mięsa, wlewamy wino, passatę i doprawiamy, dusimy ok 40 min bez przykrycia, by całość zgęstniała.

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Smacznego :) 






Komentarze