Składniki
-
schab bez kości 600 g
-
śliwki suszone 15 szt
-
grzyby suszone 1 garść
-
szalotka 3 szt
-
masło 2 łyżki
-
margaryna 2 łyżki
-
natka pietruszki 1 łyżka1 łyżeczka papryki słodkiej
-
majeranek 2 szczypty
-
kminek mielony 1 łyżeczka
-
kolendra mielona 1.2 łyżeczki
-
sól morska 1 łyżeczka
-
grubo mielony czarny pieprz Prymat 1 łyżeczka
Grzyby leśne namaczamy dzień wcześniej w wodzie.
Następnego dnia gotujemy je ok 25min.
Odcedzamy kroimy na drobno.
Szalotkę przesmażamy na maśle z częścią przypraw, aż się zrumieni.
Do szalotki dodajemy grzyby i smażymy z 10 min cały czas mieszając, pod koniec wrzucamy śliwki i natkę pietruszki, studzimy.
Schab nacinamy jak na obrazku robiąc nacięcie według uznania czy ma być więcej farszu czy mniej.Starajmy się nie przebić na wylot mięsa z drugiej strony.
W miejsce nacięcia wkładamy farsz, dość mocno upychając, na koniec można spiąć wykałaczką.
Mięso nacieramy pozostałymi przyprawami i obsmażamy na margarynie z każdej strony by mięso pozostało w środku soczyste.
Następnie przekładamy do żaroodpornej formy i pieczemy ok 1h w tem 170st pod przykryciem lub w rękawie do pieczenia.
Po wyjęciu chwilę odczekajmy i kroimy w plastry, podajemy z ziemniakami i surówkami.
Komentarze
Prześlij komentarz