Składniki
CIASTO :-
mąka tortowa 3 szkl
-
woda ciepła 1 szkl
-
sól 1/2 łyżeczki
-
oregano 1/2 łyżeczki
-
bazylia 3 szczypty
-
kminek mielony 3 szczypty
-
drożdże 1/3 opakowania 100g
-
oliwa z oliwek 4 łyżki
-
ser żółty 100 g Rubin
-
mozarella 1 kulka
-
boczek wędzony 5 plastrów
-
kabanos 100 g pikantny
-
cebula czerwona 1 szt
-
papryka czerwona 1/3 szt
-
ogórek 1 szt chilli
-
oliwki zielone 10 szt z anchois
-
passata pomidorowa 1 szkl
-
czosnek 1 ząbek
-
sól do smaku 4 szczypty
-
cukier 4 szczypty
CIASTO :
Do miski robota dajemy wszystkie składniki, woda powinna być dobrze ciepła, ale nie za gorąca, bo drożdże takiej nie lubią, ciasto wyrabiamy ok 15 min, aż będzie elastyczne, osypujemy lekko mąką i rozkładamy na blaszce do pieczenia, można kwadrat, koło jak kto woli.Zostawiamy by podrosło.
SOS:
Do garnka dajemy składniki i gotujemy na wolnym ogniu ok 30 min bez przykrycia, ma zgęstnieć i zrobić się ciemno czerwony.
NADZIENIE :
Wszystkie składniki pokroić według uznania pełna dowolność.
Na ciasto dajemy zimny sos, smarujemy cienko pędzlem najlepiej, na to położyć sery potem resztę składników, pieczemy w nagrzanym piekarniku, mój ma 225 st więc w takiej tem 8-10 min max, ciasto ma być zrumienione i miękkie w dotyku, jesli ją przeciągniemy będzie smaczna ale twarda.
u mnie oliwki są na jednej stroni bo mąż nie lubi :) a trzeba sobie jakoś radzić.
Komentarze
Prześlij komentarz