Pizza na ziołowym cieście






Składniki

CIASTO :
  • mąka tortowa 3 szkl
  • woda ciepła 1 szkl
  • sól 1/2 łyżeczki
  • oregano 1/2 łyżeczki
  • bazylia 3 szczypty
  • kminek mielony 3 szczypty
  • drożdże 1/3  opakowania 100g
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
NADZIENIE ;
  • ser żółty 100 g Rubin
  • mozarella 1 kulka
  • boczek wędzony 5 plastrów
  • kabanos 100 g pikantny
  • cebula czerwona 1 szt
  • papryka czerwona 1/3 szt
  • ogórek 1 szt chilli
  • oliwki zielone 10 szt z anchois
SOS POMIDOROWY :
  • passata pomidorowa 1 szkl
  • czosnek 1 ząbek
  • sól do smaku 4 szczypty
  • cukier 4 szczypty








CIASTO :
Do miski robota dajemy wszystkie składniki, woda powinna być dobrze ciepła, ale nie za gorąca, bo drożdże takiej nie lubią, ciasto wyrabiamy ok 15 min, aż będzie elastyczne, osypujemy lekko mąką i rozkładamy na blaszce do pieczenia, można kwadrat, koło jak kto woli.Zostawiamy by podrosło.

SOS:

Do garnka dajemy składniki i gotujemy na wolnym ogniu ok 30 min bez przykrycia, ma zgęstnieć i zrobić się ciemno czerwony.


NADZIENIE :

Wszystkie składniki pokroić według uznania pełna dowolność.

Na ciasto dajemy zimny sos, smarujemy cienko pędzlem najlepiej, na to położyć sery potem resztę składników, pieczemy w nagrzanym piekarniku, mój ma 225 st więc w takiej tem 8-10 min max, ciasto ma być zrumienione i miękkie w dotyku, jesli ją przeciągniemy będzie smaczna ale twarda. 

u mnie oliwki są na jednej stroni bo mąż nie lubi :) a trzeba sobie jakoś radzić.







Komentarze