Penne z wołownią i warzywami w pomidorach





Składniki

  • mięso wołowe 200 g pieczeniowe
  • cebula biała 1 szt
  • por 3 cm
  • szalotka 2 szt
  • czosnek ząbki 4 szt
  • papryka ostra 1 szt mała
  • passata pomidorowa 500 g
  • kalarepka młoda 1 szt
  • rzodkiew biała 1 szt mała
  • parmezan 4 łyżki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • bazylia 10 listków
  • oliwa z oliwek 5 łyżek
  • makaron penne 250 g








Do żeliwnego garnka dajemy oliwę, bazylię i pokrojony czosnek, lekko rumienimy.

Dodajemy zmielone mięso, mieszamy przesmażamy.

Następnie dodajemy poszatkowaną cebulę, szalotkę i pora, znów przesmażamy na wolnym ogniu.

Papryczkę ostrą pieczemy w piekarniku az zbrązowieje, po czym obieramy ze skórki i dodajemy do garnka.

Rzodkiew i kalarepkę szatkujemy na grubych oczkach dodajemy do reszty składników.

Doprawiamy, wlewamy passatę i dusimy ok 1h bez przykrycia, sos ma zgęstnieć.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z sosem, dodajemy parmezan, odczekujemy 5 min podajemy. 







Komentarze