Naleśniki na ostro z nadzieniem serowo-śmietanowym








Składniki

Ciasto naleśnikowe
  • mleko 300 ml
  • mąka pszenna 1 i 1/2 szkl
  • sól do smaku 4 szczypty
  • kminek mielony 4 szczypty
  • chilli 4 szczypty
  • olej 5 łyżek
  • jaja 3 szt
NADZIENIE ;
  • ser żółty 50 g Bursztyn
  • smietana 18% 3 łyżki gęsta kwaśna
  • szynka hiszpańska 5 plastrów
  • szalotka 2 szt
  • masło 1 łyzka
  • kapusta pekińska 2 garście




Ze składników na ciasto robimy naleśniki miksując wszystko, zostawiamy na 15 min. Następnie pieczemy nalesniki najlepiej bez tłuszczu. 

Na patelnię wrzucamy masło, gdy się rozpuści, dodajemy pokrojoną szalotkę i porwaną szynkę, rumienimy całość.

Następnie dodajemy kawałki sera i śmietanę, na wolnym ogniu mieszamy aż całość się połączy w gęstą masę.

Na każdy naleśnik dajemy po łyżce sosu serowego smarujemy cienko.

Kapustę kroimy cienko, po czym dajemy po łyżce na naleśnik. Zwijamy jak krokiety.

Nadziane naleśniki układamy na patelni, i na wolnym ogniu lekko je przypiekamy aby były ciepłe .
Można też zapiec je w piekarniku

















Komentarze