Morszczuk z warzywami, masłem ziołowo- czosnkowym















Składniki

RYBA I WARZYWA :
  • filet z morszczuka 3 szt
  • papryka czerwona 1/2 szt
  • marchew 1 szt mała
  • seler 1 plaster
  • por 7 cm
  • koperek 2 gałązki
  • kolendra 1/2 łyżeczki
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki
  • sól morska 1/2 łyżeczki
  • estragon 3 szczypty
  • kminek mielony 1/2 łyżeczki
  • masło ziołowe 1 łyżka
SAŁATKA :
  • sałata masłowa 1 główka
  • sałata lodowa 1/4 szt
  • pomidor 3 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • oliwa z oliwek 100 ml
  • bazylia 3 szczypty
  • czosnek 1 ząbek
  • ocet balsamiczny 2 łyżki
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki
  • kolendra mielona 1/2 łyżeczki
  • pomidory suszone  3 szczypty mielone
  • oregano 3 szczypty



Wszystkie przyprawy z kategorii RYBA I WARZYWA  mieszamy ze sobą po czym nacieramy nimi rybę z obu stron.

 Warzywa kroimy w paseczki, jeśli macie maszynkę do krojenia Julieene to możecie użyć ja nie mam.

Bierzemy papier do pieczenia i układamy na nim rybę, na to dajemy warzywa i koper, po czym oprószamy przyprawami które zostały z ryby.

Na każdą porcję kładziemy masło ziołowo czosnkowe.
Ja robię sama po prostu mieszam masło z ziołami i czosnkiem, tutaj użyłam koperku, szczypiorku i tymianku + czosnek, wystarczy wymieszać i gotowe. 

Papilotki zamknąć, spiąć wykałaczkami, ale zostawić środek otwarty by para miała ujście. Pieczemy ok 30 min, w tym czasie i warzywa i ryba zmiękną, w tem 160st .

SAŁATKA :

Warzywa pokroić, sałatę porwać na kawałki, przełożyć do miski.

Dresing ;
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zostawić na co najmniej 30 min, by zioła oddały swe smaki, a cukier się rozpuścił.

Przed samym podanie polewamy sałatkę.



















Komentarze

Prześlij komentarz