sobota, 10 stycznia 2015

Lazania z mięsem, kalarepą, cukinią



















Składniki

  • makaron lasagne 250 g
  • passata pomidorowa 750 ml
  • marchew 1 szt
  • cebula biała 1 szt
  • kalarepka młoda 2 szt
  • cukinia 1 szt
  • seler korzeniowy 1 kawałek mały
  • pietruszka 1 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • bazylia 10 listków
  • oliwa z oliwek 1/2 szkl
    mięso gulaszowe z indyka 150g 
  • mięso wieprzowe łopatka 200g
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżka
  • chilli 4 szczypty
  • ser owczy 75 g twardy długo dojrzewający

Warzywa wszystkie oprócz cebuli ścieramy na grubych oczkach, ja robię to robotem do warzyw.

Mięso wołowe i drobiowe mielimy, do garnka wlewamy oliwę, część zostawiamy pod makaron do formy, dodajemy czosnek obrany i część bazylii podsmażamy mięso, aż białko się zetnie.

Do mięsa dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i dusimy jeszcze do odparowania soków.

Następnie dodajemy wszystkie warzywa, mieszamy i doprawiamy solą i cukrem.

Na koniec wlewamy passatę, dodajemy chilli i dusimy ok 35min bez przykrycia.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, połowę czasu podanego na opakowaniu.

Do formy żaroodpornej na dno dajemy troszkę oliwy, listki bazylii i warstwę makaronu, u mnie wchodziły po 3 listki.

Na makaron dajemy porcję sosu, sera i znów makaron, sos, ser, aż do wypełnienia formy, na górze powinien być sos i ser, przykrywamy formę folią lub pokrywą jeśli mamy i pieczemy jeszcze 45min w tem 170st .

Po wyjęciu z piekarnika dobrze dać jej odpocząć tak jak robi się to z mięsem, nadmiar soków wsiąknie jeszcze w makaron a całość będzie spójna.





















2 komentarze:

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...