Składniki
-
makaron lasagne 250 g
-
passata pomidorowa 750 ml
-
marchew 1 szt
-
cebula biała 1 szt
-
kalarepka młoda 2 szt
-
cukinia 1 szt
-
seler korzeniowy 1 kawałek mały
-
pietruszka 1 szt
-
czosnek 4 ząbki
-
bazylia 10 listków
-
oliwa z oliwek 1/2 szklmięso gulaszowe z indyka 150g
- mięso wieprzowe łopatka 200g
-
sól 1 łyżeczka
-
cukier 1 łyżka
-
chilli 4 szczypty
-
ser owczy 75 g twardy długo dojrzewający
Warzywa wszystkie oprócz cebuli ścieramy na grubych oczkach, ja robię to robotem do warzyw.
Mięso wołowe i drobiowe mielimy, do garnka wlewamy oliwę, część zostawiamy pod makaron do formy, dodajemy czosnek obrany i część bazylii podsmażamy mięso, aż białko się zetnie.
Do mięsa dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i dusimy jeszcze do odparowania soków.
Następnie dodajemy wszystkie warzywa, mieszamy i doprawiamy solą i cukrem.
Na koniec wlewamy passatę, dodajemy chilli i dusimy ok 35min bez przykrycia.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, połowę czasu podanego na opakowaniu.
Do formy żaroodpornej na dno dajemy troszkę oliwy, listki bazylii i warstwę makaronu, u mnie wchodziły po 3 listki.
Na makaron dajemy porcję sosu, sera i znów makaron, sos, ser, aż do wypełnienia formy, na górze powinien być sos i ser, przykrywamy formę folią lub pokrywą jeśli mamy i pieczemy jeszcze 45min w tem 170st .
Po wyjęciu z piekarnika dobrze dać jej odpocząć tak jak robi się to z mięsem, nadmiar soków wsiąknie jeszcze w makaron a całość będzie spójna.
świetnie wytłumaczone nawet ja zrobię :)
OdpowiedzUsuńnoo no noo pieknie
OdpowiedzUsuń