Rurki uwielbiają wszyscy, a te mają świetne ciasto które jest lekko jakby warstwowe, to za sprawą drożdży.
Składniki
CIASTO :-
żółtka 4 szt
-
cukier 2 łyżki
-
drożdże świeże 1/3 opakowania 100g
-
śmietana 18 proc 3 łyżki gęsta kwaśna
-
mąka pszenna 550 g tortowa 450
-
margaryna 1 kostka 250g
-
masło 2 kostki 200g
-
cukier puder 200 g
-
amaretto 15 ml
-
spirytus 20 ml
-
rum 15 ml
-
żółtka 5 szt
CIASTO:
Drożdże mieszamy ze śmietaną o cukrem.
Do miski dajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
Starajmy się nie dodawać więcej mąki, choć wydaje się iż ciasto będzie nie fajne do wałkowania, dajmy mu odpocząć w lodówce 5-6 h a zobaczycie że wałkuje się znakomicie.
Po schłodzeniu wałkujemy na bardzo cienko czyli 2-3mm bo ono rośnie dośc dużo, wycinamy paseczki dopasowane do wielkości naszych foremek.
Nawijamy i pieczemy po 15-20 min do zrumienienia.
Ściągamy z foremek gorące lekko je zsuwając, po czym nawijamy kolejną porcję, mi wyszło ok 29 rurek dość sporych.
MASA:
Masło ucieramy na puszystą masę.
Żółtka ubijamy na parze z połową cukru aż masa będzie puszysta i jasna.Studzimy nadal ubijając.
Ubite żółtka dodajemy stopniowo do masła, razem z resztą cukru.
Do kieliszka 50ml wlewamy wszystkie alkohole by mieć pewność że mamy tyle ile nam potrzeba większa ilość rozrzedzi za bardzo masę.
Ucieramy by wszystko się ładnie połączyło i przekładamy masę do rękawa cukierniczego.
Masą napełniamy rurki posypujemy cukrem i schładzamy.
Komentarze
Prześlij komentarz