niedziela, 18 stycznia 2015

Krucho- drożdżowe rurki z kremem maślano- alkoholowym




 Rurki uwielbiają wszyscy, a te mają świetne ciasto które jest lekko jakby warstwowe, to za sprawą drożdży.



Składniki

CIASTO :
  • żółtka 4 szt
  • cukier 2 łyżki
  • drożdże świeże 1/3 opakowania 100g
  • śmietana 18 proc 3 łyżki gęsta kwaśna
  • mąka pszenna 550 g tortowa 450
  • margaryna 1 kostka 250g
MASA:
  • masło 2 kostki 200g
  • cukier puder 200 g
  • amaretto 15 ml
  • spirytus 20 ml
  • rum 15 ml
  • żółtka 5 szt

CIASTO:
Drożdże mieszamy ze śmietaną o cukrem.
Do miski dajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
Starajmy się nie dodawać więcej mąki, choć wydaje się iż ciasto będzie nie fajne do wałkowania, dajmy mu odpocząć w lodówce 5-6 h a zobaczycie że wałkuje się znakomicie.
Po schłodzeniu wałkujemy na bardzo cienko czyli 2-3mm bo ono rośnie dośc dużo, wycinamy paseczki dopasowane do wielkości naszych foremek.
Nawijamy i pieczemy po 15-20 min do zrumienienia.
Ściągamy z foremek gorące lekko je zsuwając, po czym nawijamy kolejną porcję, mi wyszło ok 29 rurek dość sporych.

MASA:

Masło ucieramy na puszystą masę.
Żółtka ubijamy na parze z połową cukru aż masa będzie puszysta i jasna.Studzimy nadal ubijając.
Ubite żółtka dodajemy stopniowo do masła, razem z resztą cukru.
Do kieliszka 50ml wlewamy wszystkie alkohole by mieć pewność że mamy tyle ile nam potrzeba większa ilość rozrzedzi  za bardzo masę.
Ucieramy by wszystko się ładnie połączyło i przekładamy masę do rękawa cukierniczego.
Masą napełniamy rurki posypujemy cukrem i schładzamy.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...