piątek, 30 stycznia 2015

Gwiazda drożdżowa z makiem








Składniki

CIASTO :
  • drożdże 50 g
  • mąka tortowa 500 g
  • mleko 300 g
  • cukier 100 g
  • olej 1/2 szkl
  • cukier waniliowy 30 g
  • żółtka 4 szt
MASA MAKOWA ;
  • mak 150 g
  • mleko 100 ml
  • miód prawdziwy 4 łyzki
  • białka 1 szt
  • cukier waniliowy 30 g
  • rodzynki 1 łyżka
  • skórka pomarańczowa 1 łyżka






CIASTO :
Żółtka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wanilią.
Drożdże kruszymy i dajemy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy, dodajemy ok 1/2 szkl mąki i mieszamy.Zostawimy by podrosło.
Do ubitych żółtek dodajemy zaczyn, miksujemy, dodajemy olej, mąkę stopniowo, gdy ciasto jest już zwarte wyrabiamy ręką ok 10-15 min.Zostawiamy do wyrośniecia na 1h.


MASA Makowa
Mak zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu aż wchłonie cały płyn, studzimy.
Następnie mielimy go 2-3 razy.
Do maku dodajemy miód, rodzynki, skórkę i ubite białka, mieszamy.

WYKONANIE :
Ciasto wałkujemy na cienki placek ok 5mm wycinamy koło odmierzając sobie 2 identyczne np. miską.
Jedną część smarujemy makiem, przykładamy drugą częścią ciasta, mając koło, na środek kładziemy szklankę otwartą stroną w dół.
Teraz nożem zaczynając od środka czyli krawędzi szklanki, kroimy ciasto na trójkąty by było do pary, potem chwytamy po dwa i wywijamy je pod spód 2 razy, koniec zlepiamy i mamy jedną część gwiazdy, tak do końca postépujemy z pozostałymi.
Pieczemy ok 25min w tem 180st

























3 komentarze:

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...