Udka nadziewane czerwoną soczewicą



Składniki

  • udka kurczaka 2 szt
  • soczewica czerwona 2 garście
  • szalotka 3 szt
  • cebula biała 1 szt
  • bulion warzywny 1 szkl
  • śliwki suszone 4 szt
  • prawdziwki 1 łyżka
  • ser żółty 1 garść Szafir twardy
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • sól do smaku 1/2 łyżeczki
  • kolendra mielona 1/2 łyżeczki
  • masło lub margaryna 2 łyżki
 Udka luzujemy z kości .
Mięso doprawiamy, solą, pieprzem czarnym i ziołowym a także kolendrą.Zostawiamy na godzinkę.

Łyżeczkę masła dajemy do garnka i przesmażamy na nim poszatkowaną szalotkę, następnie dodajemy soczewicę i dalej mieszając smażymy.

Śliwki kroimy, grzyby również i wrzucamy do farszu, podlewamy bulionem i smażymy aż odparuje płyn.

Do zimnego farszu dodajemy starty ser i mieszamy.

Tak przygotowanym nadzieniem, nadziewamy mięso, nie za dużo, następnie spinamy wykałaczkami.

Do żeliwnego naczynia dajemy margarynę, wkładamy udka, dodajemy pokrojoną cebulę i możemy jeszcze z wierzchu posypać przyprawami,ale nie jest to konieczne, przykrywamy i dusimy ok 40 min an wolnym ogniu, można też włożyć do piekarnika, przed końcem pieczenia, odkrywamy, by się mięso zarumieniło.



















Komentarze