Strucla makowa z rodzynkami, skórką pomarańczy




















Składniki

MAK:
  • mak 200 g
  • mleko 2 szkl
  • jaja 2 szt
  • cukier puder 1 szkl
  • rodzynki 1 garść
  • skórka pomarańczowa 1 łyżka świeża
  • mąka tortowa 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
CIASTO:
  • drożdże świeże 50 g
  • mleko 2 % 300 ml
  • cukier puder 1/2 szkl
  • jaja 3 szt
  • margaryna 1/2 szt stopiona
  • skórka pomarańczowa 1 łyżka
  • cukier waniliowy 30 g

CIASTO :

Jaja ucieramy z cukrem aż masa stanie się jasna i gęsta, wolnym strumieniem wlewamy rozpuszczoną margarynę i ostudzoną, cały czas ucierając.

Z drożdży, letniego mleka, 1/2 szkl mąki  robimy zaczyn, gdy podrośnie wlewamy do ubitych jaj, nadal ucierając.
Dodajemy tez cukier waniliowy i stopniowo mąkę,, gdy ciasto zgęstnieje wyrabiamy dłońmi aż będzie elastyczne, zostawiamy na blacie, przykryte ściereczką by podrosło na 1h w ciepłe miejsce 



MAK :


Mak suchy zalewamy mlekiem gotujemy na wolnym ogniu aż odparuje cały płyn, studzimy i mielimy, ja użyłam rozdrabniacza, bo nie mam sitka do maku :)



Żółtka ucieramy  cukrem, dodajemy rodzynki, skórkę, mak stopniowo i ucieramy.

Dodajemy mąkę z proszkiem, wymieszać.

Na koniec ubijamy pianę i dodajemy, lekko mieszamy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować masą makową, delikatnie zwijać. 

Zwiniętą struclę włożyć do foremki i zostawić, by podrosła, upiec w 180st przez ok 45min.

























Komentarze