Składniki
MAK:-
mak 200 g
-
mleko 2 szkl
-
jaja 2 szt
-
cukier puder 1 szkl
-
rodzynki 1 garść
-
skórka pomarańczowa 1 łyżka świeża
-
mąka tortowa 2 łyżki
-
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
-
drożdże świeże 50 g
-
mleko 2 % 300 ml
-
cukier puder 1/2 szkl
-
jaja 3 szt
-
margaryna 1/2 szt stopiona
-
skórka pomarańczowa 1 łyżka
-
cukier waniliowy 30 g
CIASTO :
Jaja ucieramy z cukrem aż masa stanie się jasna i gęsta, wolnym strumieniem wlewamy rozpuszczoną margarynę i ostudzoną, cały czas ucierając.
Z drożdży, letniego mleka, 1/2 szkl mąki robimy zaczyn, gdy podrośnie wlewamy do ubitych jaj, nadal ucierając.
Dodajemy tez cukier waniliowy i stopniowo mąkę,, gdy ciasto zgęstnieje wyrabiamy dłońmi aż będzie elastyczne, zostawiamy na blacie, przykryte ściereczką by podrosło na 1h w ciepłe miejsce
MAK :
Mak suchy zalewamy mlekiem gotujemy na wolnym ogniu aż odparuje cały płyn, studzimy i mielimy, ja użyłam rozdrabniacza, bo nie mam sitka do maku :)
Żółtka ucieramy cukrem, dodajemy rodzynki, skórkę, mak stopniowo i ucieramy.
Dodajemy mąkę z proszkiem, wymieszać.
Na koniec ubijamy pianę i dodajemy, lekko mieszamy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować masą makową, delikatnie zwijać.
Zwiniętą struclę włożyć do foremki i zostawić, by podrosła, upiec w 180st przez ok 45min.
Komentarze
Prześlij komentarz