Składniki
-
ziemniaki 800 g
-
seler korzeniowy 1 plaster 1cm
-
pietruszka 1 szt mała
-
szalotka 3 szt
-
mąka pszenna 2 łyżki
-
sól morska 1/2 łyżeczki lub więcej
-
pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczka
-
kolendra mielona 4 szczypty
-
olej do smażenia 1 szkl
-
jajko 1 szt
-
śmietana 18-procentowa 1 łyżka kopiata
Placki inne niż zazwyczaj, ale bardzo smaczne.
Warzywa obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, uzyskamy fajne wiórki.
Masę przełożyć na sitko i umieścić nad miską, odczekać z 10 min, sok odlać a do pozostałej skrobi przełożyć starte warzywa, dodać przyprawy, jajko, śmietanę i mąkę, dobrze wymieszać, smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia, podawać z sosami.
Komentarze
Prześlij komentarz