Placki ziemniaczane z selerem, pietruszką i szalotką



Składniki

  • ziemniaki 800 g
  • seler korzeniowy 1 plaster 1cm
  • pietruszka 1 szt mała
  • szalotka 3 szt
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • sól morska 1/2 łyżeczki lub więcej
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczka
  • kolendra mielona 4 szczypty
  • olej do smażenia 1 szkl
  • jajko 1 szt
  • śmietana 18-procentowa 1 łyżka kopiata







Placki inne niż zazwyczaj, ale bardzo smaczne.

Warzywa obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, uzyskamy fajne wiórki.

Masę przełożyć na sitko i umieścić nad miską, odczekać z 10 min, sok odlać a do pozostałej skrobi przełożyć starte warzywa, dodać przyprawy, jajko, śmietanę  i mąkę, dobrze wymieszać, smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia, podawać z sosami. 





Komentarze