Krokiety z mięsem wołowym, wieprzowy, i króliczym




Składniki

Farsz :
  • łopatka bez kości 500 g
  • Karczek 500 g
  • mięso wołowe bez kości 500 g
  • nogi z królika 4 szt
  • seler 1/4 szt
  • marchew 1 szt
  • cebula 1 szt
  • por 1/3 szt
  • sól do smaku 1 łyżka
  • pieprz czarny ziarnisty 1 łyżeczka
  • liść laurowy 3 szt
  • ziele angielskie 5 szt
  • natka pietruszki 1 pęczek
NALEŚNIKI :
  • mleko 1 L
  • mąka pszenna 500 g ok może więcej
  • jaja 4 szt
  • olej 5 łyżek
  • sól do smaku 4 szczypty
  • kminek mielony 4 szczypty
PANIERKA :
  • bułka tarta 2 szkl
  • jajka 4 szt
  • olej do smażenia 1 szkl









Mięsa, warzywa,część natki,  przyprawy wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok 1.5h.

Zimne mięso mielimy jeśli trzeba doprawiamy, dolewamy bulionu by nie było zbyt suche, wyrabiamy, dodajemy poszatkowaną natkę.

Ze składników na naleśniki, robimy ciasto i smażymy na suchej patelni.

Na każdy zimny naleśnik nakładamy porcję mięsa, następnie zwijamy i panierujemy w jajku i bułce.

Smażymy na rozgrzanym oleju, podajemy z sałatką.





Komentarze