Barszcz na wywarze mięsno warzywnym








Składniki

  • woda 5 litrów
  • wołowina z kością 500 g
  • boczek wędzony 300 g
  • żeberka 100 g wędzone
  • seler korzeniowy 1/4  szt
  • pietruszka 1 szt korzeń
  • marchew 1 szt
  • cebula biała 1 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • grzyby suszone 6 szt
  • majeranek 2 łyżki
  • sól do smaku 1 łyżka
  • ziele angielskie 6 szt ziarenek
  • liść laurowy 4 szt
  • kminek mielony 1.2 łyżeczki
  • buraki czerwone 1 kg
  • zakwas buraczany 2 Litry
  • koperek 1 łyżka
  • pieprz czarny ziarnisty 2 łyżki
  • cukier 2 łyżki
    ocet 4 łyżki
Do dużego garnka wkładamy wszystkie składniki,czyli mięsa, warzywa, przyprawy, oprócz buraków i kopru.
Gotujemy ok 3-4h na wolnym ogniu .

Bulion przelewamy przez sitko, dodajemy do niego pokrojone obrane buraki i ocet i  gotujemy jeszcze ok 1h.

Znów przelewamy przez sitko, pozbywamy się buraków, do barszczu dodajemy 2L zakwasu buraczanego, chwilę podgrzewamy, ale nie gotujemy.

Na sam koniec dodajemy dużo kopru, jeśli trzeba to jeszcze doprawiamy, pieprzem, cukrem , i możemy trzymać go w lodówce nawet 7 dni.

Barszcz jest esencjonalny, pyszny.









Komentarze