sobota, 1 listopada 2014

Sałatka śledziowa z ananasem, selerem i pikantym ogórkiem


Składniki

  • seler konserwowy 1 słoik 300ml
  • śledzie w oleju 250 g
  • cebula biała 1 szt
  • ananas w puszce 1 puszka mała 150ml
  • kukurydza w puszce 100 g
  • groszek konserwowy 100 g
  • ogórki konserwowe 4 szt
  • majonez 200 ml
  • śmietana 18-procentowa 4 łyżki
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania

Seler, kukurydzę, groszek wyciągamy na sitko by odciekły.
Śledzie odlewamy z oleju jeśli są z cebulą ją zostawiamy, kroimy je w kostkę 2-3cm.

Cebulę świeżą kroimy bardzo drobno i przelewamy na sitku wrzątkiem .

Do miski wkładamy odcedzone warzywa, śledzie, a na sitko wędrują pokrojone ananasy i ogórki ja użyłam pikantnych z chilli.
Odcedzone dodajemy do reszty składników, doprawiamy majonezem, śmietaną i pieprzem, mieszamy i odstawiamy najlepiej na kilka godzin.
Sałatka jest ekspresowa i bardzo smaczna.





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...