Składniki
-
pomidory w puszce 400 ml
-
bulion warzywny 500 ml
-
papryka czerwona 2 szt
-
cebula czerwona 2 szt
-
piersi z kurczaka 350 g
-
kalarepka młoda 1 szt średnia
-
cukinia 1 szt
-
sól morska 1/2 łyżeczki
-
pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki
-
cukier 1 łyżka
-
ocet winny 1 łyżka
-
mąka ziemniaczana 1 łyżka
-
czarnuszka 1 łyżeczka
-
olej aromatyzowany 4 łyżki
-
ryż 3 torebki
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, ja użyłam sypkiego
Do garnka wlewamy olej aromatyzowany, przysmażamy na nim mięso pokrojone w kostkę z cebulą pokrojoną w piórka.
Paprykę, cukinię, kalarepkę, kroimy najlepiej w długie paski.Dodajemy do garnka, mieszamy i smażymy 5 min.
Warzywa zalewamy bulionem, pomidorami, dodajemy przyprawy, czarnuszkę sobie lekko zmieliłam, całość gotujemy ok 30 min bez pokrywki, aż lekko wszystko zgęstnieje, na sam koniec zaciągamy mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody, taki zabieg da nam przezroczystą fakturę sosu, podajemy z ryżem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz