sobota, 1 listopada 2014

Ryż z sosem warzywno pomidorowym



Składniki

  • pomidory w puszce 400 ml
  • bulion warzywny 500 ml
  • papryka czerwona 2 szt
  • cebula czerwona 2 szt
  • piersi z kurczaka 350 g
  • kalarepka młoda 1 szt średnia
  • cukinia 1 szt
  • sól morska 1/2 łyżeczki
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżka
  • ocet winny 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • czarnuszka 1 łyżeczka
  • olej aromatyzowany 4 łyżki
  • ryż 3 torebki




Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, ja użyłam sypkiego

Do garnka wlewamy olej aromatyzowany, przysmażamy na nim mięso pokrojone w kostkę z cebulą pokrojoną w piórka.

Paprykę, cukinię, kalarepkę, kroimy najlepiej w długie paski.Dodajemy do garnka, mieszamy i smażymy 5 min.

Warzywa zalewamy bulionem, pomidorami, dodajemy przyprawy, czarnuszkę sobie lekko zmieliłam, całość gotujemy ok 30 min bez pokrywki, aż lekko wszystko zgęstnieje, na sam koniec zaciągamy mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody, taki zabieg da nam przezroczystą fakturę sosu, podajemy z ryżem.
Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...