Składniki
CIASTO :-
woda letnia 1.2 szkl
-
oregano 1/2 łyżeczki
-
sól morska 3 szczypty
-
pieprz kolorowy ziarnisty 4 szczypty
-
estragon 2 szczypty
-
oliwa z oliwek 3 łyżki
-
drożdże świeże 1 łyżeczka
-
mąka tortowa 300 g/ ok może więcej
-
cebula biała 1 szt
-
szynka parmeńska 100 g
-
oliwki czarne 10 szt
-
pieczarki 1 szt
-
ser mozarella 1 kulka 120g
-
ser wędzony 100 g typu oscypek
-
kiełbasa krakowska 100 g
-
ogórek konserwowy Smak 1 szt pikantne z chilli
-
sos pomidorowy 4 łyżki
CIASTO :
Do miski robota wlewamy letnią wodę, drożdże, oliwę i przyprawy mieszamy, dodajemy 2 łyzki mąki i mieszamy, czekamy aż zacznie rosnąć.
Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ręcznie bądż robotem ok 10 min, ciasto ma się nie lepić do dłoni .
Przekładamy na deskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu by urosło.
Następnie wałkujemy na blaszkę z piekarnika i zostawiamy do podrośnięcia, w tym czasie szykujemy farsz.
FARSZ:
Kiełbasę, cebulę, sery, ogórka kroimy drobno w kosteczkę lub paseczki.
Szynkę parmeńską rwiemy dłońmi.
Oliwki w plastry
Na ciasto dajemy sos pomidorowy, równo pędzelkiem go rozsmarować, a następnie według uznania rozłożyć farsz w raz z serem, pieczemy ok 10-15 w tem 220 st pod koniec można zmniejszyć tem do 180st by się nie spaliła.
Komentarze
Prześlij komentarz