sobota, 8 listopada 2014

Pizza na cienkim cieście z pikantnym ogórkiem, szynką parmeńską



Składniki

CIASTO :
  • woda letnia 1.2 szkl
  • oregano 1/2 łyżeczki
  • sól morska 3 szczypty
  • pieprz kolorowy ziarnisty 4 szczypty
  • estragon 2 szczypty
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • drożdże świeże 1  łyżeczka
  • mąka tortowa 300 g/ ok może więcej
FARSZ;
  • cebula biała 1 szt
  • szynka parmeńska 100 g
  • oliwki czarne 10 szt
  • pieczarki 1 szt
  • ser mozarella 1 kulka 120g
  • ser wędzony 100 g typu oscypek
  • kiełbasa krakowska 100 g
  • ogórek konserwowy Smak 1 szt pikantne z chilli
  • sos pomidorowy 4 łyżki






 CIASTO :
Do miski robota wlewamy letnią wodę, drożdże, oliwę i przyprawy mieszamy, dodajemy 2 łyzki mąki i mieszamy, czekamy aż zacznie rosnąć.
Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ręcznie bądż robotem ok 10 min, ciasto ma się nie lepić do dłoni .
Przekładamy na deskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu by urosło.
Następnie wałkujemy na blaszkę z piekarnika i zostawiamy do podrośnięcia, w tym czasie szykujemy farsz.

FARSZ:
Kiełbasę, cebulę, sery, ogórka  kroimy drobno w kosteczkę lub paseczki.
Szynkę parmeńską rwiemy dłońmi.
Oliwki w plastry

Na ciasto dajemy sos pomidorowy, równo pędzelkiem go rozsmarować, a następnie według uznania rozłożyć farsz w raz z serem, pieczemy ok 10-15 w tem 220 st pod koniec można zmniejszyć tem do 180st by się nie spaliła.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...