Pasta z sosem serowym i borowikami



Makaron z sosem serowym i borowikami
 
 
Makaron 1 szkl szklanka
cebula 1 szt czerwona
masło 1 łyżka
borowiki 2 szt
natka pietruszki 2 łyżki
wino czerwone wytrawne 50ml
ser gorgonzola 50g
śmietana 18% kwaśna 2 łyżki
szynka szwarcwaldzka 2 plastry
kwiaty cukinii 3 szt
kolendra  młotkowana do smaku
pieprz kolorowy młotkowany do smaku
suszone kwiaty lawendy 2 szczypty
suszone kwiaty nagietka 2 szczypty
 
 
Wykonanie :
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu
 
Sos:
Na patelnię dajemy masło, gdy się roztopi dodajemy poszatkowaną cebulę i pokrojone borowiki, mieszamy lekko przesmażamy
Kolejno dodajemy wino, porwaną szynkę, kwiaty cukinii najlepiej nie rozkwitnięte, ser i dusimy aż sos uzyska gęstą konststencję, na koniec dodajemy poszatkowaną natkę, przyprawy i śmietanę
Podgrzewamy mieszamy i gotowe.
 
Makaron odcedzamy i wrzucamy do gorącego sosu, mieszamy i podajemy





















Komentarze