Morszczuk z kozim serem panierowany i smazony z szuszonymi pomidorami





Składniki

  • filet z morszczuka 4 szt ok 500g
  • ser kozi 100 g plastry
  • jajko 2 szt
  • bułka tarta 1 szkl
  • suszone pomidory 2 łyżeczki platki suszone
  • sól morska 2 łyżeczki
  • pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
  • olej do smażenia 1/2 szkl

Filety morszczuka jeśli mamy długie to kroimy je na pół, każdy oprószamy solą, pieprzem i płatkami suszonych pomidorów, na każdy filet kładziemy plastry sera koziego, taki żeby się dobrze topił, ciężko się to panieruje, ale jest to do zrobienia.
Jajko rozbełtujemy  na talerzu, wkładamy do niego rybę z serem, ale do dołu rybą, a serem do góry i nie obracamy, tylko łyżką polewamy z wierzchu, tak samo robimy z bułką tartą.
Tak przygotowaną rybę smazymy na rozgrzanym oleju, ale też z jednej strony, a górę polewamy wrzącym olejem z patelni, da się to zrobić, nic się nie rozpadnie, a ryba jak widać się ładnie upiekła.








Komentarze