Składniki
-
makaron kokardki 200 g
-
suszone pomidory 5 szt
-
cebula czerwona 1 szt duża
-
masło klarowane 2 łyżki
-
prawdziwki 1 szt/ mała
-
szynka hiszpańska 100 g
-
gruszki 1 szt. mała
-
wino białe wytrawne 3 łyżki
-
ser kozi 100 g/ dobrze topiący się twardy
-
śmietana 18 proc 4 łyżki
-
mięta liście 1 łyżka
-
pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczka
-
kolendra mielona 4 szczypty
Na patelnię dajemy masło i przesmażamy pokrojoną drobno cebulę.
Grzyby uzyłam mrożonych, krojonych, które już lekko obgotowałam, więc od razu powędrowały do cebuli, smażymy 5-8 min cały czas mieszając.
Szynkę kroimy w plastry, pomidory również, gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy wszystko na patelnię, wlewamy wino i dusimy znów 5-8 min do odparowania płynu.
Mięte siekamy dajemy na patelnię, razem ze śmietaną i startym serem, podgrzewamy aż ser się rozpuści, a całość zyska kremową konsystencję.
Na koniec doprawiamy pieprzem i kolendrą, soli raczej nie trzeba bo i szynka i ser jest słony.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy do sosu, mieszamy i podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz