Makaron z sosem serowo śmietanowym z prawdziwkami, suszonymi pomidorami i gruszką




Składniki

  • makaron kokardki 200 g
  • suszone pomidory 5 szt
  • cebula czerwona 1 szt duża
  • masło klarowane 2 łyżki
  • prawdziwki 1 szt/ mała
  • szynka hiszpańska 100 g
  • gruszki 1 szt. mała
  • wino białe wytrawne 3 łyżki
  • ser kozi 100 g/ dobrze topiący się twardy
  • śmietana 18 proc 4 łyżki
  • mięta liście 1 łyżka
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczka
  • kolendra mielona 4 szczypty










Na patelnię dajemy masło i przesmażamy pokrojoną drobno cebulę.
Grzyby uzyłam mrożonych, krojonych, które już lekko obgotowałam, więc od razu powędrowały do cebuli, smażymy 5-8 min cały czas mieszając.

Szynkę kroimy w plastry, pomidory również, gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy wszystko na patelnię, wlewamy wino i dusimy znów 5-8 min do odparowania płynu.

Mięte siekamy dajemy na patelnię, razem ze śmietaną i startym serem, podgrzewamy aż ser się rozpuści, a całość zyska kremową konsystencję.
Na koniec doprawiamy pieprzem i kolendrą, soli raczej nie trzeba bo i szynka i ser jest słony.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy do sosu, mieszamy i podajemy.






Komentarze