Składniki
CIASTO :-
margaryna 125 g
-
cukier puder 1/3 szkl
-
cukier waniliowy 1 łyżeczka
-
żółtka 2 szt
-
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
-
mąka tortowa 300 g może więcej ok 400
-
śmietana kremówka 400 ml
-
serek mascarpone 250 g
-
cukier puder 1/3 szkl
-
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
-
galaretka pomarańczowa 1 szt
-
woda 300 ml
-
pomarańcza 1 szt mała
CIASTO :
Do miski dajemy wszystkie skladniki ciasta, zarabiamy je szybko i wstawiamy do lodówki na 1h, ja nie dawalam proszku do pieczenia.
Ciastem wylepiamy foremki do babeczek, pieczemy po 10-15 min w tem 180st do zrumienienia sié.
GALARETKA :
Proszek galaretki zalewamy wrzątkiem 300 ml mieszamy aż sie rozpuści.
Do dwóch takich samy pojemniczków plastikowych będziemy wlewać galaretkę, ale do jednego samą, a do drugiego na dno kładziemy wyfiletowane cząstki pomarańczy i zalewamy by je przykryć, czyli ok 2-3 cm wkładamy do zamrażarki i pilnujemy by nie zamarzło, a dzięki temu prawie natychmiast będziemy wykańczać nasze babeczki.
MASA:
Do miski robota dajemy kremówkę i ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i ser mascarpone, miksujemy aż się wszystko połączy, dodajemy skórkę z pomarańczy, taką świeżą niekandyzowaną, przekładamy do rękawa cukierniczego.
WYKONANIE I SKØADANIE :
Foremki z galaretką wkładamy na chwilkę do wrzątku, a nastepnie wykładamy na deskę do krojenia, galaretkę z pomarańczą kroimy w grubszą kostkę, a tą bez owoców w drobną, bo ona będzie do dekoracji na wierzch babeczek.
Do każdej wystudzonej babeczki dajemy o troszku galaretki z pomarańczą jeśli lubicie więcej to oczywiście można.
Na kosteczki galaretki wyciskamy porcję masy, solidną i dekorujemy drobną galaretką bez owoców.
Komentarze
Prześlij komentarz