Kruche babeczki z nutą pomarańczy


Składniki

CIASTO :
  • margaryna 125 g
  • cukier puder 1/3 szkl
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • żółtka 2 szt
  • skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
  • mąka tortowa 300 g może więcej ok 400
MASA:
  • śmietana kremówka 400 ml
  • serek mascarpone 250 g
  • cukier puder 1/3 szkl
  • skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
GALARETKA :
  • galaretka pomarańczowa 1 szt
  • woda 300 ml
  • pomarańcza 1 szt mała


 CIASTO :

Do miski dajemy wszystkie skladniki ciasta, zarabiamy je szybko i wstawiamy do lodówki na 1h, ja nie dawalam proszku do pieczenia.

Ciastem wylepiamy foremki do babeczek, pieczemy po 10-15 min w tem 180st do zrumienienia sié.

GALARETKA :
Proszek galaretki zalewamy wrzątkiem 300 ml mieszamy aż  sie rozpuści.
Do dwóch takich samy pojemniczków plastikowych będziemy wlewać galaretkę, ale do jednego samą, a do drugiego na dno kładziemy wyfiletowane cząstki pomarańczy i zalewamy by je przykryć, czyli ok 2-3 cm wkładamy do zamrażarki i pilnujemy by nie zamarzło, a dzięki temu prawie natychmiast będziemy wykańczać nasze babeczki.



MASA:
Do miski robota dajemy kremówkę i ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i ser mascarpone, miksujemy aż się wszystko połączy, dodajemy skórkę z pomarańczy, taką świeżą niekandyzowaną, przekładamy do rękawa cukierniczego.

WYKONANIE I SKØADANIE :

Foremki z galaretką wkładamy na chwilkę do wrzątku, a nastepnie wykładamy na deskę do krojenia, galaretkę z pomarańczą kroimy  w grubszą kostkę, a tą bez owoców w drobną, bo ona będzie do dekoracji na wierzch babeczek.


Do każdej wystudzonej babeczki dajemy o troszku galaretki z pomarańczą jeśli lubicie więcej to oczywiście można.

Na kosteczki galaretki wyciskamy porcję masy, solidną i dekorujemy drobną galaretką bez owoców.












Komentarze