poniedziałek, 17 listopada 2014

Filet z papryką w szynce parmeńskiej z karmelizowaną cebulką




Składniki

  • filet z kurczaka 2 szt
  • szynka parmeńska 12 plastrów
  • papryka czerwona 4 paski
  • cebula czerwona 3 szt
  • kolendra 4 szczypty
  • pieprz kolorowy ziarnisty 4 szczypty
  • sól morska 4 szczypty
  • cząber 4 szczypty
  • papryka słodka mielona 4 szczypty
  • cukier 3 szczypty do cebuli
  • olej aromatyzowany 3 łyżki








Cebulę szatkujemy w piórka, oprószamy solą i cukrem.

Filety kroimy na pół by uzyskać paski każdy oprószamy przyprawami.

Na desce układamy sobie po 3 plastry szynki, tak by zachodziły na siebie, na nie kładziemy pasek mięsa, pasek papryki i kawałek cebuli, zwijamy tworząc roladę, tak robimy każdy czyli 4 sztuki.
Do żeliwnego garnka, lub na patelnię wlewamy olej ja użyłam ziołowego i układamy rolady, smażymy je na wolnym ogniu cały czas obracając, po ok 10 min, odsuwamy je na boki i dajemy cebulę, karmelizujemy ją, cały czas mieszając, gdy stanie się miękka wykładamy na mięso, całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 10 min do tem. 160st.

Podajemy z puree, lub surówką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...