Drożdżówki z makiem, orzechami i jabłkiem





Składniki

CIASTO :
  • drożdże świeże 50 g
  • mleko 350 ml
  • cukier puder 1/2 szkl
  • żółtko jaja 3 szt
  • mąka tortowa 650 g/ok może więcej ok 700g
  • wanilia 1/2 szt ziarenka
  • olej 1/3  szkl
NADZIENIE :
  • mak 100 g
  • mleko 150 ml
  • miód 1 łyżka duża
  • przyprawy 1/2 łyżeczki użyłam mieszanki
  • jabłka 3 szt
  • orzechy włoskie 1/2 szkl





Z drożdży, mleka letniego, łyżki cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn, zostawiamy do wyrośnięcia.

Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy żółtka i ubijamy mikserem, by się ładnie połączyło i napowietrzyło, dodajemy resztę składników, na koniec stopniowo mąkę, gdy mikser już nie będzie dał rady wyrabiać, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto na niezbyt twarde, ta ilość mąki powinna wystarczyć przy średnich żółtkach.
Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.

Do garnka wlewamy mleko, dajemy miód i wsypujemy mak, podgrzewamy ok 15-20 min  na minimalnym ogniu, aż całość wsiąknie w mak, dodajemy przyprawy ja użyłam mieszanki z skórką cytrynową, kardamonem, cynamonem gożdzikami i miętą, jeśli jej nie mamy możemy dodać to co jest pod ręką.

Do maku dodajemy orzechy i mielimy w maszynce lub blendujemy, następnie dodajemy starte jabłka, już tylko mieszamy.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na 2 prostokąty, albo jeden jeśli nam wielkość stolnicy pozwala, smarujemy nadzieniem nie za grubo tak by starczyło na całe ciasto, zwijamy jak roladę, łączenie dobrze palcami zlepiamy.


Roladę kroimy na kromki ok 4-5 cm 


Każdą kromkę naginamy na środku nożem prawie do przecięcia.

Gotowe przekładamy na blaszkę i zostawiamy do wyrośnięcia, na koniec smarujemy żółtkiem i pieczemy po ok 25min w tem 180st do zrumienienia.














Komentarze