Składniki
CIASTO :
-
drożdże świeże 50 g
-
mleko 350 ml
-
cukier puder 1/2 szkl
-
żółtko jaja 3 szt
-
mąka tortowa 650 g/ok może więcej ok 700g
-
wanilia 1/2 szt ziarenka
-
olej 1/3 szkl
-
mak 100 g
-
mleko 150 ml
-
miód 1 łyżka duża
-
przyprawy 1/2 łyżeczki użyłam mieszanki
-
jabłka 3 szt
-
orzechy włoskie 1/2 szkl
Z drożdży, mleka letniego, łyżki cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn, zostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy żółtka i ubijamy mikserem, by się ładnie połączyło i napowietrzyło, dodajemy resztę składników, na koniec stopniowo mąkę, gdy mikser już nie będzie dał rady wyrabiać, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto na niezbyt twarde, ta ilość mąki powinna wystarczyć przy średnich żółtkach.
Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
Do garnka wlewamy mleko, dajemy miód i wsypujemy mak, podgrzewamy ok 15-20 min na minimalnym ogniu, aż całość wsiąknie w mak, dodajemy przyprawy ja użyłam mieszanki z skórką cytrynową, kardamonem, cynamonem gożdzikami i miętą, jeśli jej nie mamy możemy dodać to co jest pod ręką.
Do maku dodajemy orzechy i mielimy w maszynce lub blendujemy, następnie dodajemy starte jabłka, już tylko mieszamy.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na 2 prostokąty, albo jeden jeśli nam wielkość stolnicy pozwala, smarujemy nadzieniem nie za grubo tak by starczyło na całe ciasto, zwijamy jak roladę, łączenie dobrze palcami zlepiamy.
Roladę kroimy na kromki ok 4-5 cm
Każdą kromkę naginamy na środku nożem prawie do przecięcia.
Gotowe przekładamy na blaszkę i zostawiamy do wyrośnięcia, na koniec smarujemy żółtkiem i pieczemy po ok 25min w tem 180st do zrumienienia.
Komentarze
Prześlij komentarz