sobota, 1 listopada 2014

Ciasto kruche z nadzieniem jabłkowo-gruszkowym z migdałami














Składniki

CIASTO :
  • masło 250 g
  • mąka pszenna typ 450 600 g
  • żółtka 3 szt
  • wanilia 1/2 szt
  • cukier puder 1/2 szkl
  • miód spadziowy 1 łyżka
NADZIENIE ;
  • jabłka 1 i 1/2 kg obranych już i bez gniazd
  • gruszki 3 szt
  • cynamon 1 łyżeczka
  • płatki migdałowe 100 g
Ciasto:

Z podanych składników szybko zarabiamy ciasto, wanilię należy przekroić i nożem wyciągnąć ziarenka i jej tylko dodać do ciasta, to dla tych którzy w kuchni stawiają pierwsze kroki, ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 1h lub dłużej.
Ciasto dzielimy na pół jedną część zamrażamy.
Foremkę o śred, ok 27cm wylepiamy  jedną częścią ciasta, boki ok 3cm również, by nam nadzienie zostało na miejscu, soki również.
Ciasto osypujemy pokruszonymi migdałami połową i  cynamonem.


NADZIENIE:

Obrane jabłka kroimy na kawałki, gruszki tak samo, wkładamy do garnka i przesmażamy do odparowania soków, mieszamy co jakiś czas, studzimy i zimne wykładamy na ciasto, znów osypujemy migdałami i cynamonem.


Na jabłka ścieramy na tarce do jarzyn zamrożoną część ciasta, jeśli nie chcecie to możecie je po prostu rozwałkować, ale tak jest ładniej.


Ponieważ piekłam ciasto na święto 1.listopada, postanowiłam zrobić dekorację nawiązującą do halloween, z części ciasta zrobiłam wzór dyni i połozyłam na wierzchu, tak samo można udekorować serduszkami, gwiazdkami ...
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...