środa, 26 listopada 2014

Ciasteczka bezowe z kremem pomarańczowym









Składniki

BEZY :
  • białka 100 g ok 3 szt
  • cukier puder 200 g
  • migdały 2 łyżki mielone
MASA:
  • śmietana kremówka 800 ml 36 %
  • żółtka 3 szt
  • pomarańcza 3 szt





BEZY :
Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy stopniowo cukier, gdy masa będzie szklista, na sam koniec dodajemy migdały, mieszamy i przekładamy do szprycy.
Na blaszkę dużą z piekarnika dajemy papier do pieczenia i wyciskamy dowolny kształt ciasteczek, ja robiłam prostokąty, dwie warstwy białek dałam by były wyższe, pieczemy w 130st ok 20min, po czym suszymy w 90st ok 1,5 h .


MASA:

Śmietanę ubijamy na sztywno.
Żółtka ubijamy na parze, następnie studzimy cały czas ubijając.
Pomarańcze sparzamy i ścieramy skórkę z 2 szt, zostawiamy ją do kremu.
Pomarańcze obieramy i filetujemy, dzięki czemu uzyskujemy kawałki bez błon idealne do jedzenia.

Z pozostałości po filetowaniu wyciskamy sok, jest go zależnie od owocu, od 2-3 łyżek do 6-7.

Do ubitej śmietany dodajemy żółtka, sok, miksujemy, szprycą wyciskamy porcję kremu na bezowe ostudzone ciastka, górę dekorujemy cząstkami pomarańczy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...