Cebula nadziewana mięsem i zapiekana



Składniki

  • cebula biała 4 szt
  • mięso mielone wieprzowe 100 g
  • mięso mielone wołowe 100 g
  • czosnek 2 ząbki
  • cukinie małe 2 szt
  • ryż 3 łyżki
  • suszone pomidory 1 łyżeczka płatki suszone
  • papryka czerwona 1 łyżeczka
  • sól morska 1/2 łyżeczki
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1 łyżeczka
  • natka pietruszki 4 łyżeczki
  • bulion warzywny 1 szkl podzieli do miesa i formy







Mięso wołowe i wieprzowe mielimy, użyłam łopatki i gulaszowego wołowego, dodajemy również czosnek zmielony i środek z wydrążonych cebul.

Cebulę obieramy i odcinamy wierzch tak by powstał kapelusz, środek wydrążamy najlepiej do jednej warstwy ścianki, bo za duzo cebuli też nie jest za smaczne, lepiej by weszło więcej farszu.

Mięso doprawiamy podanymi przyprawami i wyrabiamy na jednolitą masę, powinno być dobrze doprawione, bo cebula pochłonie część smaków.

cukinię kroimy  w małą kosteczkę i dodajemy do mięsa, ryż suchy również, dobrze też dodać troszkę bulionu do mięsa, ok 1/3 szklanki 


















Komentarze