Udko w ziołach z serem camember i sosem serowym







Składniki

Mięso i dodatki ;
  • udka kurczaka 3 szt
  • kminek mielony 1 łyżeczka
  • czarny pieprz mielony Prymat 1/2 łyżeczki
  • kolendra mielona 1/2 łyżeczki
  • cząber 1/2 łyżeczki
  • estragon 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki
  • sól morska 1/2 łyżeczki
  • ser camembert 3 plastry
SOS :
  • bulion z pieczenia udek ok  1 szkl
  • śmietana 12% 1 łyżka
  • mąka 1 łyżeczka
  • ser camembert 1/2 opakowania 
     
     

    Sposób przygotowania

    Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy skórę w 4 miejscach aż do kości.
    Przyprawy mieszamy ze sobą, następnie każde udko osypujemy nimi z obu stron.
    Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i pod przykryciem pieczemy 45 min w tem. 180st pod koniec pieczenia zlewamy bulion do garnka w miejsca nacięte wkładamy kawałki sera, zapiekamy jeszcze 15 min, należy do kontrolować, bo bez soków mięso łatwo przypalić.

    Bulion podgrzewamy, dodajemy ser camembert, mąkę mieszamy ze śmietaną i odrobiną wody tak by to się połączyło ładnie, po czym wlewamy do bulionu, mieszamy, czekamy aż się zagotuje, następnie blendujemy.

    Podajemy z kaszą bądż innymi dodatkami. 
    Należy pamiętać, że sól soli nie równa tak samo piekarnik i jego nagrzewanie, więc należy zachować czujność, przy soleniu i pieczeniu potrawy. 












Komentarze