poniedziałek, 20 października 2014

Skrzydełka pikantne w panierce kukurydzianej smażone w głebokim tłuszczu


Składniki

Mięso i dodatki ;
  • skrzydełka kurczaka 500 g
  • chili pieprz cayenne 1 łyżeczka
  • sól morska 1/2 łyżeczka
  • przyprawa curry 1/2 łyżeczki
Panierka;
  • mąka kukurydziana 2 szkl
  • woda 1/2 szkl
  • sól 3 szczypty
  • chili pieprz cayenne 3 szczypty
  • olej do smażenia 1 L

 Skrzydełka myjemy, oczyszczamy, odcinamy lotki i przekrajamy na 2 części, szybciej się usmażą.
Przyprawy mieszamy ze sobą i osypujemy nimi mięso, obtaczamy, zostawiamy na 4-5h co jakiś czas mieszając.

Połowę mąki mieszamy z wodą, doprawiamy i w takim cieście maczamy mięso, po czym dodatkowo je panierujemy w sypkiej mące, tak przygotowane wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy po 4-5 min z każdej strony.


















2 komentarze:

  1. Fantastyczny patent i pomysł.nizwyle samkowicie wyglada i jak widac przy niewielkim nakladzie i dobrym pomysle :D

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie, fajne na piknik, do pracy, bo i na ciepło i zimno jest smaczne i bardzo soczyste

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...