Sałatka śledziowa z ananasem, ziemniakiem, papryczką pepperoni


Składniki

  • filety śledziowe 300 g
  • ziemniaki 1 szt średnia ok 6cm
  • cebula 1 szt
  • ananas 1/2 puszki
  • jajka 1 szt
  • pepperoni 1/3 szt
  • oliwki czarne 10 szt
  • oliwki zielone 10 szt z papryką
  • szczypiorek 2 łyzki
  • pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
  • kolendra 1/2 łyżeczki
  • śmietana 12% 4 łyżki
  • majonez 3 łyżki
  • musztarda miodowa 1 łyżka 
     
     

    Sposób przygotowania

    Śledzie jeśli są bardzo słone moczymy w wodzie, zmieniając ją 2x.Następnie kroimy w 2cm kawałki.
    Cebulę kroimy w piórka,dodajemy do ryby.
    Jajko gotujemy i kroimy w kosteczkę.
    Ziemniaka gotujemy i ostudzonego kroimy w kosteczkę.

    Oliwki kroimy na pół, papryczkę siekamy bardzo drobno i razem ze szczypiorkiem dodajemy do pozostałych składników.
    ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w małą kosteczkę.
    Wszystko mieszamy, doprawiamy, dodajemy śmietanę, majonez, musztardę i zostawiamy na 12h by śledzie uwolniły swoją słoność i dały smak całości.
    Podajemy z pieczywem.
     
     
     
     






Komentarze

Prześlij komentarz