Składniki
-
filety śledziowe 300 g
-
ziemniaki 1 szt średnia ok 6cm
-
cebula 1 szt
-
ananas 1/2 puszki
-
jajka 1 szt
-
pepperoni 1/3 szt
-
oliwki czarne 10 szt
-
oliwki zielone 10 szt z papryką
-
szczypiorek 2 łyzki
-
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
-
kolendra 1/2 łyżeczki
-
śmietana 12% 4 łyżki
-
majonez 3 łyżki
-
musztarda miodowa 1 łyżka
Sposób przygotowania
Śledzie jeśli są bardzo słone moczymy w wodzie, zmieniając ją 2x.Następnie kroimy w 2cm kawałki.
Cebulę kroimy w piórka,dodajemy do ryby.
Jajko gotujemy i kroimy w kosteczkę.
Ziemniaka gotujemy i ostudzonego kroimy w kosteczkę.
Oliwki kroimy na pół, papryczkę siekamy bardzo drobno i razem ze szczypiorkiem dodajemy do pozostałych składników.
ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w małą kosteczkę.
Wszystko mieszamy, doprawiamy, dodajemy śmietanę, majonez, musztardę i zostawiamy na 12h by śledzie uwolniły swoją słoność i dały smak całości.
Podajemy z pieczywem.
Uwielbiam sałatki śledziowe - pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń