niedziela, 26 października 2014

Potrawka warzywna z polędwiczkami drobiowymi



Składniki

  • polędwiczki z kurczaka 10 szt
  • cukinia 2 szt małe młode
  • boczek 100 g
  • papryka 1/2 szt
  • cebula czerwona 1/2 szt
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyzeczki/ zmielony młynek
  • sól morska 4 szczypty
  • suszone pomidory 1 łyżeczka/ płatki z czosnkiem
  • oregano 4 szczypty
  • masło lub margaryna 1 łyżka








Warzywa kroimy w małą kosteczkę, boczek również.

Mięso myjemy, osuszamy doprawiamy podanymi przyprawami.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy mięso z obu stron, następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, razem z pozostałym tłuszczem, na wierzch dajemy nasze pokrojone warzywa z boczkiem, zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st  na 10-15 min, pod koniec jeśli będzie dużo soków, należy odkryć naczynie i poczekać aż odparuje nadmiar.

Podajemy z duszoną marchewką i puree ziemniaczanym .






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...