Składniki
-
polędwiczki z kurczaka 10 szt
-
cukinia 2 szt małe młode
-
boczek 100 g
-
papryka 1/2 szt
-
cebula czerwona 1/2 szt
-
pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyzeczki/ zmielony młynek
-
sól morska 4 szczypty
-
suszone pomidory 1 łyżeczka/ płatki z czosnkiem
-
oregano 4 szczypty
-
masło lub margaryna 1 łyżka
Warzywa kroimy w małą kosteczkę, boczek również.
Mięso myjemy, osuszamy doprawiamy podanymi przyprawami.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy mięso z obu stron, następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, razem z pozostałym tłuszczem, na wierzch dajemy nasze pokrojone warzywa z boczkiem, zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st na 10-15 min, pod koniec jeśli będzie dużo soków, należy odkryć naczynie i poczekać aż odparuje nadmiar.
Podajemy z duszoną marchewką i puree ziemniaczanym .
Komentarze
Prześlij komentarz