Polędwiczki wieprzowe w warzywach z gruszką i pancettą



Składniki

  • polędwica wieprzowa 1/2 szt grubsza część
  • cebula czerwona 1 szt
  • pancetta 100 g
  • natka pietruszki 3 łyżki
  • papryka czerwona 1 szt/mała
  • gruszki 1 szt. twarda zielona
  • oregano 3 szczypty
  • kminek mielony 3 szczypty
  • sól morska 3 szczypty
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki
  • olej aromatyzowany 3 łyżki





Polędwicę kroimy w plastry 1cm i lekko rozbijamy.

Warzywa, pancettę, kroimy w kostkę.

Gruszkę bez obierania kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne.

Na dużą patelnię wlewamy olej aromatyzowany, na nim przesmażamy pancettę, następnie dodajemy pozostałe warzywa, przyprawy i dusimy 5 min cały czas mieszając.

Warzywa przekładamy na talerz, a na patelnię kładziemy mięso, przesmażamy z obu stron aż się zetnie, po czym na mięso kładziemy z powrotem warzywa, na nie dajemy natkę, gruszkę i  przykrywamy, dusimy 10 min.

Po tym czasie podajemy.






Komentarze