Składniki
-
cebula biała 4 szt
-
boczek wędzony 100 g
-
kasza pęczak 2 łyżki
-
oliwki czarne 3 szt
-
oliwki zielone 3 szt
-
parmezan starty 3 łyżki
-
natka pietruszki 2 szczypty
-
papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki
-
sól 2 szczypty
-
kolendra mielona 2 szczypty
-
cząber 2 szczypty
-
pieprz kolorowy ziarnisty 3 szczypty
Krok 1
Cebulę obieramy i wydrążamy środek, zostawiając najlepiej tylko jedną ściankę czyli tą warstwę cebulki, więcej farszu nam wejdzie.Krok 2
Część cebuli wydrążonej kroimy w kosteczkę, dodajemy pokrojony boczek i przesmażamy to razem na patelni, aż wytopi się tłuszcz i całość zrumieni.Krok 3
Następnie doprawiamy podanymi przyprawami, mieszamy.Krok 4
Kolejno dodajemy pęczak, natkę i nadal smażymy, aż pęczak wchłonie wszystkie soki on nie ma być ugotowany.Krok 5
Teraz czas na pokrojone oliwkiKrok 6
Na koniec ser, całość mieszamy i ściągamy z ogniaKrok 7
Każdą cebulkę nadziewamy farszem, przykrywamy kapeluszem i wkładamy do naczynia żaroodpornego najlepiej z pokrywką i pieczemy ok 20min w tem. 180st .
Choć wydaje się to nie ciekawe, jakieś cebulowe danie, zapewniam, że też miałam takie obawy, a zostałam mile zaskoczona i teraz będzie to często gościło na moim stole, cebula wyszła lekko słodkawa, w cale nie ostra, polecam.
cebula zapiekana niezły pomysł i nawet fajnie to wygląda
OdpowiedzUsuń