sobota, 18 października 2014

Nadziewane, zapiekane cebulki







Składniki

  • cebula biała 4 szt
  • boczek wędzony 100 g
  • kasza pęczak 2 łyżki
  • oliwki czarne 3 szt
  • oliwki zielone 3 szt
  • parmezan starty 3 łyżki
  • natka pietruszki 2 szczypty
  • papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki
  • sól 2 szczypty
  • kolendra mielona 2 szczypty
  • cząber 2 szczypty
  • pieprz kolorowy ziarnisty 3 szczypty 
     
     
     
     

    Krok 1

    Cebulę obieramy i wydrążamy środek, zostawiając najlepiej tylko jedną ściankę czyli tą warstwę cebulki, więcej farszu nam wejdzie.
     
     

    Krok 2

    Część cebuli wydrążonej kroimy w kosteczkę, dodajemy pokrojony boczek i przesmażamy to razem na patelni, aż wytopi się tłuszcz i całość zrumieni.
     

    Krok 3

    Następnie doprawiamy podanymi przyprawami, mieszamy.
     
     

    Krok 4

    Kolejno dodajemy pęczak, natkę i nadal smażymy, aż pęczak wchłonie wszystkie soki on nie ma być ugotowany.
     
     

    Krok 5

    Teraz czas na pokrojone oliwki
     
     

    Krok 6

    Na koniec ser, całość mieszamy i ściągamy z ognia

    Krok 7

    Każdą cebulkę nadziewamy farszem, przykrywamy kapeluszem i wkładamy do naczynia żaroodpornego najlepiej z pokrywką i pieczemy ok 20min w tem. 180st .

    Choć wydaje się to nie ciekawe, jakieś cebulowe danie, zapewniam, że też miałam takie obawy, a zostałam mile zaskoczona i teraz będzie to często gościło na moim stole, cebula wyszła lekko słodkawa, w cale nie ostra, polecam.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
















2 komentarze:

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...