Kotlety ziemniaczane z cukinią, serem blue, cebulą i boczkiem

Składniki

  • ziemniaki ugotowane 300 g
  • boczek wędzony 4 plastry
  • cukinia 1 młoda
  • cebula czerwona 1 szt
  • papryka czerwona 1/2 szt
  • ser pleśniowy niebieski 2 łyżki
  • kolendra mielona 1/2 łyżeczki
  • sól morska 4 szczypty
  • suszone pomidory 1/2 łyżeczki płatki z czosnkiem
  • pieprz kolorowy ziarnisty 4 szczypty
  • jajka 1 szt
  • mąka pszenna 3 łyżki lub więcej zależy od ziemniaków
  • bułka tarta 1.2 szkl
  • olej do smażenia 1 szkl




Ziemniaki miałam ugotowane z dnia poprzedniego, zimne przeciskamy przez praskę, do szklanej misy, dodajemy jajko, przyprawy.
Warzywa i boczek siekamy w kosteczkę im drobniej tym lepiej formować kotleciki.
Ser kruszymy w dłoni i dodajemy do ziemniaków.
Wszystko wyrabiamy, dodajemy mąkę, ciasto ma dać się łatwo formować bez  rozpadania, ale uważać z mąką, zalezy to od wilgotności ziemniaków,ale to ma być plastyczne i nie zbite.

Kotleciki obtaczamy w bułce i smażymy na oleju, do zrumienienia, podajemy solo, lub z sosami.








Komentarze