Składniki
-
ziemniaki ugotowane 300 g
-
boczek wędzony 4 plastry
-
cukinia 1 młoda
-
cebula czerwona 1 szt
-
papryka czerwona 1/2 szt
-
ser pleśniowy niebieski 2 łyżki
-
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
-
sól morska 4 szczypty
-
suszone pomidory 1/2 łyżeczki płatki z czosnkiem
-
pieprz kolorowy ziarnisty 4 szczypty
-
jajka 1 szt
-
mąka pszenna 3 łyżki lub więcej zależy od ziemniaków
-
bułka tarta 1.2 szkl
-
olej do smażenia 1 szkl
Ziemniaki miałam ugotowane z dnia poprzedniego, zimne przeciskamy przez praskę, do szklanej misy, dodajemy jajko, przyprawy.
Warzywa i boczek siekamy w kosteczkę im drobniej tym lepiej formować kotleciki.
Ser kruszymy w dłoni i dodajemy do ziemniaków.
Wszystko wyrabiamy, dodajemy mąkę, ciasto ma dać się łatwo formować bez rozpadania, ale uważać z mąką, zalezy to od wilgotności ziemniaków,ale to ma być plastyczne i nie zbite.
Kotleciki obtaczamy w bułce i smażymy na oleju, do zrumienienia, podajemy solo, lub z sosami.
Komentarze
Prześlij komentarz