KREM POMARAŃCZOWY :
-
jaja 3 szt
-
cukier puder 3 łyżki
-
śmietana kremówka 400 ml
-
likier pomarańczowy 3 łyżki
-
biszkopty podłużne 8 szt
-
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
-
woda letnia 1 szkl
-
likier pomarańczowy 3 łyżeczka
-
pomarańcze 1/2 szt
-
bezy 4 szt ciasteczka małe
Sposób przygotowania
Biszkopty :
Kawę zalewamy wrzątkiem, dodajemy likier i czekamy aż ostygnie.
Następnie maczamy w niej biszkopty kilka sekund, po czym wstawiamy do lodówki by dobrze nawilgły.
MASA :
Żółtka ucieramy z cukrem na parze, gdy się ubiją zestawiamy i ubijamy aż ostygną.
Śmietanę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru lub bez według uznania.
Do śmietany dodajemy zimne żółtka i likier miksujemy krótko do połączenia się mas.
Do pucharków wkładamy przekrojone biszkopty pionowo po bokach, następnie dajemy masę, na środek ciasteczko bezowe, a po bokach cząstki wyfiletowanej pomarańczy.
Schładzamy i podajemy
oj sama słodycz szkoda że ja na diecie jestem
OdpowiedzUsuń