Deser z pomarańczowym kremem, bezą, biszkoptami

 KREM POMARAŃCZOWY :
  • jaja 3 szt
  • cukier puder 3 łyżki
  • śmietana kremówka 400 ml
  • likier pomarańczowy 3 łyżki
BISZKOPTY :
  • biszkopty podłużne 8 szt
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka
  • woda letnia 1 szkl
  • likier pomarańczowy 3 łyżeczka
  • pomarańcze 1/2 szt
  • bezy 4 szt ciasteczka małe 
     
     

    Sposób przygotowania

    Biszkopty :
    Kawę zalewamy wrzątkiem, dodajemy likier i czekamy aż ostygnie.
    Następnie maczamy w niej biszkopty kilka sekund, po czym wstawiamy do lodówki by dobrze nawilgły.
    MASA :
    Żółtka ucieramy z cukrem na parze, gdy się ubiją zestawiamy i ubijamy aż ostygną.
    Śmietanę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru lub bez według uznania.
    Do śmietany dodajemy zimne żółtka i likier miksujemy krótko do połączenia się mas.
    Do pucharków wkładamy przekrojone biszkopty pionowo po bokach, następnie dajemy masę, na środek ciasteczko bezowe, a po bokach cząstki wyfiletowanej pomarańczy.
    Schładzamy i podajemy
     
     
     
     






Komentarze

Prześlij komentarz