Ciasteczka grzebyki z musem jabłkowym













Składniki

  • drożdże 30 g
  • mąka pszenna typ 500 500 g/ok może więcej
  • żółtka 3 szt
  • śmietana 18 proc 3 łyżki
  • cukier 3 łyżki
  • margaryna 250 g
  • cukier waniliowy 30 g
  • mus jabłkowy 1 szkl





Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa będzie jasna i gęsta.

Drożdże mieszamy ze śmietaną i odrobiną cukru, czekamy aż zaczną pracować, czyli kiedy pojawi się piana.

Do ubitych żółtek, dodajemy pozostałe składniki, drożdże i wyrabiamy na gładkie ciasto, dość szybko, następnie wkładamy do lodówki by się schłodziło na 1h.

Schłodzone ciasto wałkujemy na 5mm i smarujemy musem, brzeg placka tak 2-3 cm.

Następnie posmarowany musem kawałek, rolujemy tak na dwa razy zakładka, dociskamy i odcinamy rulonik/ wałeczek.

Rulonik przecinamy na kawałki 6-7cm po czym nacinamy je jeszcze w kilku miejscach jak na zdjęciu.

 Ciasteczka przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i lekko je wyginamy, by powstał łuk.

pieczemy każdą partię po 10-15 min w tem ok 180st
























Komentarze