Składniki
-
drożdże 30 g
-
mąka pszenna typ 500 500 g/ok może więcej
-
żółtka 3 szt
-
śmietana 18 proc 3 łyżki
-
cukier 3 łyżki
-
margaryna 250 g
-
cukier waniliowy 30 g
-
mus jabłkowy 1 szkl
Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa będzie jasna i gęsta.
Drożdże mieszamy ze śmietaną i odrobiną cukru, czekamy aż zaczną pracować, czyli kiedy pojawi się piana.
Do ubitych żółtek, dodajemy pozostałe składniki, drożdże i wyrabiamy na gładkie ciasto, dość szybko, następnie wkładamy do lodówki by się schłodziło na 1h.
Schłodzone ciasto wałkujemy na 5mm i smarujemy musem, brzeg placka tak 2-3 cm.
Następnie posmarowany musem kawałek, rolujemy tak na dwa razy zakładka, dociskamy i odcinamy rulonik/ wałeczek.
Rulonik przecinamy na kawałki 6-7cm po czym nacinamy je jeszcze w kilku miejscach jak na zdjęciu.
Ciasteczka przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i lekko je wyginamy, by powstał łuk.
pieczemy każdą partię po 10-15 min w tem ok 180st
Komentarze
Prześlij komentarz