Ciasteczka cytrynowe krucho drożdżowe















Składniki

  • mąka tortowa 600 g lub więcej
  • margaryna 200 g
  • drożdże świeże 25 g
  • żółtka 3 szt
  • śmietana 18 proc 3 łyżki
  • sok z cytryny 1 szt
  • cukier waniliowy 30 g
  • cukier 5 łyżek 
     
     
     

    Sposób przygotowania

    Do miski wrzucamy pokrojoną zimną margarynę, żółtka, cukier waniliowy, cukier, sok z 1 cytryny.

    Do drugiej miski dajemy drożdże i śmietanę i rozcieramy to na gładką masę, czekamy aż zacznie pracować, czyli aż pojawi się piana.

    Zaczyn dodajemy do miski z pozostałymi składnikami, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto, dość szybko i wkładamy je do lodówki na 1 h.

    Po tym czasie wałkujemy ciasto na 5mm i wykrajamy dowolne kształty u nas koła + pieczątka,ale te ciasteczka rosną sporo więc troszkę się wzorek stał mało widoczny,ale taki był pomysł mojego dziecka, więc nie zabraniałam mu.

    Ciasteczka pyszne, zwłaszcza po kilku dniach jeśli dotrwają, ale wychodzi ich dużo z tej porcji ok 50-60szt
     
     
     









Komentarze

Prześlij komentarz