sobota, 4 października 2014

Bezowe ciasteczka z sosem czekoladowym i bitą śmietaną


Składniki

BEZY :
  • białka 90 g ok 3 szt średniej wielkosci
  • cukier puder 180 g
  • ocet 1 łyżeczka
MASA:
  • śmietana kremówka 600 ml
SOS CZEKOLADOWY :
  • czekolada gorzka 150 g
  • śmietana 30 % 4 łyżki
  • margaryna 1 łyżeczka
  • mięta liście 10 szt do dekoracji 

    Sposób przygotowania

    BEZA:
    Białka ubijamy na sztywno , następnie dodajemy po trochu cukier i nadal ubijamy na bardzo sztywną szklistą masę, na koniec dodajemy ocet i masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką okrągłą, wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, robimy koła o średnicy 6cm po czym brzegi każdego ciastka robimy kleksy by boki były wyższe niż środek, pieczemy 15min w tem 130st, kolejne 10 min w 100 st, po czym w 80st suszymy ok 1-2 h zalezy od wielkości.

    MASA:
    Śmietanę ubijamy na sztywno i szprycą nakładamy porcję na każde ciastko .
    SOS CZEKOLADOWY :
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, do rozpuszczonej dolewamy śmietanki i jeśli się nam pojawią grudki, dodajemy margarynę, to zalezy od jakości czekolady, gotowym sosem polewamy masę na bezach .






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...