Bezowe ciasteczka orzechowo kawowe z masą capucino





 Bezowe wypieki są pyszne, czasochłonne, dla niewprawionych wydają się trudne, ale majac dobry mikser, troszkę wiedzy, można zrobić wspaniały deser, prosty w  składzie, nie zbyt tani bo śmietana jest dosć droga, ale smaczne na maxa ;)


Składniki

BEZY :
  • białka 100 g/ ok 3 szt
  • cukier puder 200 g
  • orzechy włoskie 4 łyzki mielone
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka
MASA:
  • śmietana kremówka 800 ml 36 %
  • cappuccino orzechowe 3 łyżki


 BEZA :




Białka zimne, ubijamy na bardzo sztywną pianę, kiedy to się stanie cały czas ubijając dodajemy po 1 łyżce cukru i nadal ubijamy, długo na 7 biegu aż masa będzie błyszcząca, gęsta tak by kształt nadany się nie rozlewał.

Do tak ubitej piany dodajemy orzechy i tylko miksujemy by się to połączyło, nie dłużej.

Do masy orzechowej dodajemy kawę i miksujemy też tylko by się połączyło wszystko.

Masę przekładamy do rękawa z końcówką gwiazdy i na blaszkę, wyłożoną papierem wyciskamy koła, średnica zależy od was,  wysokość również, mi wyszło 16 szt czyli na 8 ciastek.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130st i pieczemy 20 min po tym czasie zmniejszamy do 100st i suszmy ok 1h zależy od grubości ciasteczek.




MASA :

Śmietanę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy cappucino, miksujemy tylko do połączenia się i przekładamy do rękawa cukierniczego

Na każde ciasteczko wyciskamy porcję masy, przykrywamy drugim ciasteczkiem i kleksem dekorujemy na koniec wierzch, po czym oprószamy kakaem gorzkim.














Komentarze