Szaszłyki drobiowe z warzywami na ostro


Składniki

  • filet z kurczaka 2 szt.małe
  • cebula czerwona 2 szt
  • pieczarki 2 szt
  • kmin rzymski 1/2 łyżeczki
  • papryczka chili 4 szt mini suszone pepperoncini
  • sól 4 szczypty
  • olej rzepakowy 3 łyżki, do smarowania rusztu
  • pomidorki koktajlowe 20 szt 
     
     Mięso kroimy w kostkę mniejszą lub większą to bez znaczenia, takie mięso szybko się piecze, wkładamy do miski, osypujemy kminem, solą i rozkruszoną papryczką,mieszamy i zostawiamy na 1h.

    Cebulę i pieczarki kroimy w ćwiartki jeśli lubimy mniej cebuli dzielimy ją na listki i używamy mniejsze kawałki.
     Pomidorki przekrajamy na pół, osypujemy solą.

    Na patyczki do szaszłyków,kolejno wbijamy mięso, pieczarki i cebulę, smażymy po 5 min z każdej strony.

    Pomidorki grillujemy tylko z jednej strony ze środka ok 2-3 min.

    Dobrze jest grilla elektrycznego przetrzeć pędzlem zanurzonym w oleju, można użyć oleju aromatyzowanego , ja tak zrobiłam.
     
     






Komentarze