poniedziałek, 15 września 2014

Śledż w sosie śmietanowo-musztardowym z oliwkami anchois













Składniki

  • musztarda delikatesowa 3 łyżki
  • musztarda chrzanowa 2 łyżki
  • majonez 3 łyżki
  • śmietana 18-procentowa 3 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony 1 łyżeczka
  • kolendra 1 łyżeczka
  • cebula biała 1 szt
  • oliwki zielone 10 szt z anchois
  • koperek 2 łyzki
  • śledzie 250 g




 Do szklanej misy dajemy obie musztardy, śmietanę i majonez całość mieszamy

cebulę szatkujemy na drobną kosteczkę i sparzamy wrzątkiem, najlepiej umieścić na sitku i przelać gorącą wodą 2 razy
Koperek szatkujemy i dodajemy do sosu

Oliwki zielone z  anchois przekrawamy na pół i wrzucamy do sosu.
Sos doprawiamy podanymi przyprawami, nie solimy !

Śledzie zalewamy wodą i zostawiamy na 1h po czym je próbujemy, jesli są nadal bardzo słone znów zalewamy wodą i czekamy aż woda ją wyciągnie, następnie kroimy rybę  w kostkę i dodajemy do sosu, zostawiamy na 8h by słoność i smak śledzia, przeszła do całego sosu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...