RYBA :
-
pstrąg patroszony 2 szt
-
cebula 1 szt
-
koperek 2 gałązki
-
sól 4 szczypty
-
kolendra mielona 4 szczypty
-
pieprz 4 szczypty
-
ziemniaki 15 szt /malutkie
-
sól 1/2 łyżeczki
-
cebula 1 szt
-
pieprz 4 szczypty
-
koperek siekany 1/2 pęczka
-
olej 5 łyżek
Rybę wypatroszoną myjemy i doprawiamy w środku i na zewnątrz podanymi przyprawami, cebulę kroimy w krążki i do każdej wkładamy w środek, tak samo po gałązce kopru.
Rybę zawijamy w pergamin i zostawiamy na 2h .
Zawiniętą rybę wkładamy do piekarnika na 10-15 min do tem 170st
Ziemniaki myjemy i mundurkach gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko , po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Do formy wkładamy ziemniaki, dajemy olej, przyprawy, koper, cebulę pokrojoną w plasterki i obtaczamy je , pieczemy 10- 15 min w tem 180st , można równocześnie z rybą tylko uważać by jej nie spalić.
Uwielbiam pieczonego pstrąga :)
OdpowiedzUsuń