Pizza z kukurydzą, pomidorkami, czerwoną fasolą i suszoną kiełbasą



Sposób przygotowania

Ciasto ;

Z podanych składników od razu zarabiam robotem ciasto na gotowo, wyrabiając je ok 10-15 min, następnie przekładam na dużą blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia i wałkuję na cienki placek, zostawiam do wyrośnięcia na 30 min.

Farsz:

Cebulę, kiełbasę i mozarellę kroję na małe kawałki , kukurydzę i fasolę odcedzamy na sitku, pomidorki przekrajamy na pół i oprószamy solą .

Wyrośnięte ciasto smarujemy sosem, ja robię sama, na to ser a potem reszta składników, na wierzch pomidorki i zapiekamy w piekarniku przez 10-15 min w tem 250st .

Składniki

CIASTO :
  • drożdże 1 płaska łyżeczka świeże
  • mąka tortowa 600 g
  • woda letnia 280 ml
  • sól 1;2 łyzeczki
  • oregano 1/2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • cukier 2 szczypty
FARSZ;
  • kukurydza w puszce 4 łyżki
  • fasola czerwona z puszki 2 łyżki
  • kiełbasa krakowska 100 g. podsuszana
  • mozarella 1 kulka
  • cebula biała 1 szt
  • pomidorki koktajlowe 8 szt
  • sól do smaku 2 szczypty
  • sos pomidorowy 6 łyżek lub inny np. ketchup domo









Komentarze