niedziela, 28 września 2014

Morszczuk smażony w zalewie octowej








Składniki

Ryba
  • filet z morszczuka 500 g
  • jajka 2 szt
  • bułka tarta 2 szkl
  • mąka 1 szkl
  • przyprawa do ryb 1 opakowanie
  • olej do smażenia 200 ml
ZALEWA:
  • woda 2 szkl
  • ocet winny 1 szkl
  • gorczyca 1 łyżeczka
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1 łyżeczka
  • listek laurowy Prymat 2 szt
  • ziele angielskie 4 szt
  • cebula 1 szt
  • kolendra cała 1/2 łyżeczki


Filety kroimy na pół, przyprawiamy przyprawą do ryb.

 Rybę panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.

 Rybę pieczemy na rozgrzanym oleju do zrumienienia się

Upieczoną ja układałam w dwóch litrowych słoikach gdyż nie robiłam na już tylko tydzień wcześniej przed imprezą , jest to dobry sposób na przechowanie i przygotowanie wcześniej, układamy tak do 3/4 słoika .

 Do garnka wlewamy wodę ,ocet i poszatkowaną cebulę, dodajemy przyprawy i od zagotowania się , gotujemy 5 min .
 Rybę w słoikach zalewamy letnią zalewą i zakręcamy , możemy przechowywać ok 2-3 tyg  w lodówce i wyciągnąć kiedy nam przyjdzie ochota.

Ryba jest dobra po co najmniej 24h najlepiej po 2-3 dniach 



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...