Składniki
Ryba-
filet z morszczuka 500 g
-
jajka 2 szt
-
bułka tarta 2 szkl
-
mąka 1 szkl
-
przyprawa do ryb 1 opakowanie
-
olej do smażenia 200 ml
-
woda 2 szkl
-
ocet winny 1 szkl
-
gorczyca 1 łyżeczka
-
pieprz kolorowy ziarnisty 1 łyżeczka
-
listek laurowy Prymat 2 szt
-
ziele angielskie 4 szt
-
cebula 1 szt
-
kolendra cała 1/2 łyżeczki
Filety kroimy na pół, przyprawiamy przyprawą do ryb.
Rybę panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
Rybę pieczemy na rozgrzanym oleju do zrumienienia się
Upieczoną ja układałam w dwóch litrowych słoikach gdyż nie robiłam na już tylko tydzień wcześniej przed imprezą , jest to dobry sposób na przechowanie i przygotowanie wcześniej, układamy tak do 3/4 słoika .
Do garnka wlewamy wodę ,ocet i poszatkowaną cebulę, dodajemy przyprawy i od zagotowania się , gotujemy 5 min .
Rybę w słoikach zalewamy letnią zalewą i zakręcamy , możemy przechowywać ok 2-3 tyg w lodówce i wyciągnąć kiedy nam przyjdzie ochota.
Ryba jest dobra po co najmniej 24h najlepiej po 2-3 dniach
Komentarze
Prześlij komentarz