Lazania z cielęciną, warzywami i parmezanem





Składniki

  • mięso cielęce bez kości 300 g
  • łopatka bez kości 100 g
  • czosnek marynowany 10 ząbków
  • cukinia 1 szt
  • marchew 1 szt
  • seler 1 kawałek mały dla smaku
  • pietruszka 1 szt korzeń
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • pepperoni 1 szt
  • cebula biała 2 szt
  • makaron lasagne  ARRIGHI 500 g
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 3 łyżeczki
  • kolendra 1 łyżeczka
  • pieprz 1 płaska łyżeczka
  • sos pomidorowy 1 L
  • parmezan 100 g



 Mięso mielimy, razem z czosnkiem z zalewy i przesmażamy cały czas mieszając, by się nie przypaliło

 Do przesmażonego mięsa dodajemy przyprawy dalej mieszamy


. Wszystkie warzywa obieramy i ścieramy na grubych oczkach dodajemy do mięsa, natkę szatkujemy i też dodajemy.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy pomidory, ja używam różnie raz w puszce, raz takie zmiksowane z  kartonu, kupuję tylko w LIDLu , mieszamy ustawiamy na minimalny ogień i dusimy przez 45min bez przykrycia.
Makaron gotujemy partiami w osolonej wodzie z oliwą, połowę czasu z opakowania.
Do formy na dno dajemy sos, na to porcję makaronu, znów sos i ser .

Tak do wypełniania formy, na górze powinien być sos i ser, moja miała chyba 6-7 warstw, jest to dość duża porcja,ale wyjątkowo miałam dużo gości na obiedzie .
Zapiekamy 1h w tem. 170st , po upieczeniu zostawiamy na 10-15 min, makaron wchłonie sos, jeszcze i nie będzie nam się przy krojeniu lazania rozjeżdżała .






















Komentarze