Składniki
-
mięso cielęce bez kości 300 g
-
łopatka bez kości 100 g
-
czosnek marynowany 10 ząbków
-
cukinia 1 szt
-
marchew 1 szt
-
seler 1 kawałek mały dla smaku
-
pietruszka 1 szt korzeń
-
natka pietruszki 1 pęczek
-
pepperoni 1 szt
-
cebula biała 2 szt
-
makaron lasagne ARRIGHI 500 g
-
sól 1 łyżeczka
-
cukier 3 łyżeczki
-
kolendra 1 łyżeczka
-
pieprz 1 płaska łyżeczka
-
sos pomidorowy 1 L
-
parmezan 100 g
Mięso mielimy, razem z czosnkiem z zalewy i przesmażamy cały czas mieszając, by się nie przypaliło
Do przesmażonego mięsa dodajemy przyprawy dalej mieszamy
. Wszystkie warzywa obieramy i ścieramy na grubych oczkach dodajemy do mięsa, natkę szatkujemy i też dodajemy.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy pomidory, ja używam różnie raz w puszce, raz takie zmiksowane z kartonu, kupuję tylko w LIDLu , mieszamy ustawiamy na minimalny ogień i dusimy przez 45min bez przykrycia.
Makaron gotujemy partiami w osolonej wodzie z oliwą, połowę czasu z opakowania.
Do formy na dno dajemy sos, na to porcję makaronu, znów sos i ser .
Tak do wypełniania formy, na górze powinien być sos i ser, moja miała chyba 6-7 warstw, jest to dość duża porcja,ale wyjątkowo miałam dużo gości na obiedzie .
Zapiekamy 1h w tem. 170st , po upieczeniu zostawiamy na 10-15 min, makaron wchłonie sos, jeszcze i nie będzie nam się przy krojeniu lazania rozjeżdżała .
Komentarze
Prześlij komentarz