niedziela, 28 września 2014

Krupnik z oliwkami i papryczką peperoncini


2 l wody
1 udko z kurczaka
1/2 szkl pęczaku
1 cebula
1 marchewka
3 papryczki peperoncini
10 oliwek czarnych
1 gałązka lubczyku
1 gałazka selera
2 gałązki natki pietruszki
Zasmażka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól do smaku
ziarenka pieprzu do smaku
Maggi do smaku

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy mięso,czekamy aż się zagotuje, zmniejszamy planik na minimum, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę i marchew, oliwki, dodajemy przyprawy, szatkujemy zieleninę i wszystko wrzucamy do garnka.Pod koniec gotowania czyli po ok 1 i 1/2 h dodajemy pęczak i gotujemy jeszcze 10 min .Teraz czas na zasmażkę,na patelnię dajemy masło i topimy, następnie mąkę i cały czas mieszamy aż się zrumieni, wlewamy do zupy zagotowywujemy,po czym wyłączamy, pęczak dojdzie, zupa lekko ostygnie i możemy podawać.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...