czwartek, 25 września 2014

Krokiety wieprzowo cielęce z serem długojorzewającym



Składniki

Ciasto naleśnikowe
  • mleko 2 % 500 ml
  • mąka tortowa 1 szkl
  • olej 70 ml
  • jaja 3 szt
  • sól 1/2 łyżeczki
NADZIENIE ;
  • mięso wieprzowe 250 g
  • mięso  wołowe 250 g
  • marchew 1 szt
  • cebula 1 szt
  • ziele angielskie 3 szt
  • liść laurowy 1 szt
  • pieprz czarny ziarnisty 5 szt
  • sól 1 łyżeczka
  • seler naciowy 1 gałązka
  • liść lubczyku 1 gałązka
  • woda 1 L
  • ser żółty 100 g długo dojrzewający
PANIERKA :
  • jajka 2s szt
  • bułka tarta 2 szkl
  • olej do smażenia 1/2 szkl







 Naleśniki :

Z podanych składników robimy ciasto i pieczemy nalesniki bez tłuszczu mi wyszło ok 10szt .

Mięso:
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy mięso, ja użyłam łopatki i pieczeniowego, dodajemy przyprawy, marchew, cebulę, lubczyk i seler i na wolnym ogniu gotujemy mięso do miękkości.Studzimy i mielimy w maszynce razem z marchewką, zieleniną i cebulą, jeśli potrzeba doprawiamy pieprzem i dolewamy bulionu by mięso było wilgotne , mieszamy .

Na każdy naleśnik kładziemy porcję mięsa, równo rozprowadzamy, a na środek kładziemy  po kawałku sera żółtego ,  i zwijamy tworząc krokieta.

Panierujemy w rozbełtanym jajku i bułce, po czym smazymy na oleju do zrumienienia się .
Z pozostałego bulionu możemy zrobić barszcz, lub zamrozić na inny raz.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...