Składniki
Ciasto naleśnikowe-
mleko 2 % 500 ml
-
mąka tortowa 1 szkl
-
olej 70 ml
-
jaja 3 szt
-
sól 1/2 łyżeczki
-
mięso wieprzowe 250 g
-
mięso wołowe 250 g
-
marchew 1 szt
-
cebula 1 szt
-
ziele angielskie 3 szt
-
liść laurowy 1 szt
-
pieprz czarny ziarnisty 5 szt
-
sól 1 łyżeczka
-
seler naciowy 1 gałązka
-
liść lubczyku 1 gałązka
-
woda 1 L
-
ser żółty 100 g długo dojrzewający
-
jajka 2s szt
-
bułka tarta 2 szkl
-
olej do smażenia 1/2 szkl
Naleśniki :
Z podanych składników robimy ciasto i pieczemy nalesniki bez tłuszczu mi wyszło ok 10szt .
Mięso:
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy mięso, ja użyłam łopatki i pieczeniowego, dodajemy przyprawy, marchew, cebulę, lubczyk i seler i na wolnym ogniu gotujemy mięso do miękkości.Studzimy i mielimy w maszynce razem z marchewką, zieleniną i cebulą, jeśli potrzeba doprawiamy pieprzem i dolewamy bulionu by mięso było wilgotne , mieszamy .
Na każdy naleśnik kładziemy porcję mięsa, równo rozprowadzamy, a na środek kładziemy po kawałku sera żółtego , i zwijamy tworząc krokieta.
Panierujemy w rozbełtanym jajku i bułce, po czym smazymy na oleju do zrumienienia się .
Z pozostałego bulionu możemy zrobić barszcz, lub zamrozić na inny raz.
Komentarze
Prześlij komentarz