Składniki
-
Karczek 4 plastry
-
jabłko 1/2 szt
-
pieczarki 5 szt
-
cebula czerwona 1 szt
-
miód spadziowy 1 łyżeczka
-
majeranek 1 łyżeczka
-
kolendra mielona 4 szczypty
-
papryczka chili 2 szt mini
-
sól do smaku 4 szczypty
-
kminek mielony 4 szczypty
-
gorczyca 4 szczypty
Karczek myjemy, osuszamy i oprószamy przyprawami,oprócz papryczek, tak zostawiamy by smaki się wydobyły na ok 1 h.
Na patelnię wrzucamy masło i topimy przesmażamy na nim mięso z obu stron .
Teraz na mięso kruszymy ostre mini papryczki, ja użyłam suszonych pepperoncini .
Pieczarki kroimy w ćwiartki, wrzucamy na mięso, cebulę kroimy w plastry i również wrzucamy do mięsa, lekko mieszamy, dusimy na małym ogniu.Następnie dodajemy plastry jabłka, miód lekko mieszamy, przykrywamy i zostawiamy,aż powstaną soki, taki dusimy ok45min.Pod koniec czasu duszenia, odkrywamy naczynie i zostawiamy by soki odparowały, mięso stanie się lekko rumiane, wykładamy na talerze, na każdą porcję mięsa kładziemy porcję warzyw, podałam z puree i marchewką duszoną.
Komentarze
Prześlij komentarz