Karczek duszony z jabłkiem, pieczarkami,miodem na ostro







Składniki

  • Karczek 4 plastry
  • jabłko 1/2 szt
  • pieczarki 5 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • miód spadziowy 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • kolendra mielona 4 szczypty
  • papryczka chili 2 szt mini
  • sól do smaku 4 szczypty
  • kminek mielony 4 szczypty
  • gorczyca 4 szczypty

 Karczek myjemy, osuszamy i oprószamy przyprawami,oprócz papryczek, tak zostawiamy by smaki się wydobyły na ok 1 h.
 Na patelnię wrzucamy masło i topimy przesmażamy na nim mięso z obu stron .
 Teraz na mięso kruszymy ostre mini papryczki, ja użyłam suszonych pepperoncini .
 Pieczarki kroimy w ćwiartki, wrzucamy na mięso, cebulę kroimy w plastry i również wrzucamy do mięsa, lekko mieszamy, dusimy na małym ogniu.Następnie dodajemy plastry jabłka, miód lekko mieszamy, przykrywamy i zostawiamy,aż powstaną soki, taki dusimy ok45min.Pod koniec czasu duszenia, odkrywamy naczynie i zostawiamy by soki odparowały, mięso stanie się lekko rumiane, wykładamy na talerze, na każdą porcję mięsa kładziemy porcję warzyw, podałam z puree i marchewką duszoną.





















Komentarze