Grillowane cevapcici wołowo wieprzowe z serem długodojrzewajacym


Sposób przygotowania

Mięso mielimy ja użyłam łopatki wieprzowej i wołowego pieczeniowego, dodajemy jajo, poszatkowaną cebulę i czosnek, wszystkie przyprawy i wyrabiamy na gładką masę.Zostawiamy na 2-3 h by smaki się połączyły.

Następnie bierzemy patyczki do szaszłyków i namaczamy je w wodzie by nam się nie paliły za szybko na grillu.

Z mięso w dłoni formujemy wałeczki i nabijamy je na patyczki, układamy na gorącym grillu i pieczemy po 10 min z każdej strony.

Podajemy z sałatkami i dipami.

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe 150 g
  • mięso mielone wołowe 150 g
  • cebula biała 1 szt
  • czosnek ząbki 4 szt
  • jajko 1 szt
  • ser żółty 50 g /szafir
  • kolendra 1/2 łyżeczka
  • kmin rzymski 3 szczypty
  • sól do smaku 1/2 łyżeczka
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczka
  • pepperoni 3 szt mini suszone pepperoncini
  • sos sojowy 1 łyżeczka





Komentarze