Składniki
-
drożdże świeże 50 g
-
mąka tortowa 500 g
-
mleko 2 % 1 szkl
-
olej rzepakowy 100 ml
-
żółtka 3 szt
-
jaja 2 szt
-
cukier waniliowy 1 opakowanie
-
cukier puder 1/2 szkl
-
jabłka prażone 500 ml/słoik
-
płatki migdałowe 100 g
Drożdże rozpuszczamy w mleku z łyżką mąki i odrobiną cukru, mieszamy, czekamy aż podrośnie i dodajemy zaczyn do masy jajecznej nadal ubijając.
Następnie dodajmy mąkę, robot powinien mieć zmienioną końcówkę na hak i wyrabiamy ok 10-15 min .
Wyrobione ciasto przekładamy na blat , osypujemy mąką i lekko jeszcze zagniatamy by ładnie odchodziło od dłoni,tak wyrobione zostawiamy do wyrośnięcia, oczywiście w natłoku obowiązków, nie ma fotki wyrośniętego ciasta.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy placek, smarujemy go jabłkami prażonymi, osypujemy cynamonem i zwijamy w rulon zlepiamy bok by nam ładnie się połączyło i nie rozwijało przy krojeniu.
Następnie kroimy w kawałki 3-4 cm i układamy w papilotkach na leżąco, zostawiamy do wyrośnięcia.
Migdały prażymy na suchej patelni do zrumienia i kruszymy w dłoni posypując bułeczki, pieczemy ok 15-20 min w tem 180st do zrumienienia,.
Komentarze
Prześlij komentarz