Drożdżowe ślimaczki z jabłkowymi powidłami i prażonymi migdałami






Składniki

  • drożdże świeże 50 g
  • mąka tortowa 500 g
  • mleko 2 % 1 szkl
  • olej rzepakowy 100 ml
  • żółtka 3 szt
  • jaja 2 szt
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • cukier puder 1/2 szkl
  • jabłka prażone 500 ml/słoik
  • płatki migdałowe 100 g
 Jaja i żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym ,następnie nadal ubijając dodajemy wolnym strumieniem olej.
Drożdże rozpuszczamy w mleku z łyżką mąki i odrobiną cukru, mieszamy, czekamy aż podrośnie i dodajemy zaczyn do masy jajecznej nadal ubijając.

Następnie dodajmy mąkę, robot powinien mieć zmienioną końcówkę na hak i wyrabiamy ok 10-15 min .
Wyrobione ciasto przekładamy na blat , osypujemy mąką i lekko jeszcze zagniatamy by ładnie odchodziło od dłoni,tak wyrobione zostawiamy do wyrośnięcia, oczywiście w natłoku obowiązków, nie ma fotki wyrośniętego ciasta.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy placek, smarujemy go jabłkami prażonymi, osypujemy cynamonem i zwijamy w rulon zlepiamy bok by nam ładnie się połączyło i nie rozwijało przy krojeniu.
Następnie kroimy w kawałki 3-4 cm i układamy w papilotkach na leżąco, zostawiamy do wyrośnięcia.
Migdały prażymy na suchej patelni do zrumienia i kruszymy w dłoni posypując bułeczki, pieczemy ok 15-20 min  w tem 180st do zrumienienia,.





















Komentarze