Udko nadziewane warzywami








Składniki

  • udka kurczaka 6 szt
  • pieczarki 500 g
  • papryka czerwona 1 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • cukinia 1 szt
  • natka pietruszki 3 łyżki
  • masło 1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona
  • kolendra
  • pieprz
  • kminek mielony
     
     

    Krok 1

    Udka luzujemy z kości i osypujemy przyprawami, przekładamy jeden na drugi i zostawiamy, by sie zamarynowało.
     

    Krok 2

    Cukinię, paprykę, kilka pieczarek, cebulę kroimy na małe kawałki, dodajemy poszatkowaną natkę i mieszamy.
     

    Krok 3

    Zamarynowane mięso rozkładamy tak by mieć płat mięsa, na środek kładziemy troszkę farszu , nie za dużo .
     

    Krok 4

    Zwijamy jak roladkę i spinamy wykałaczkami bądż nitką. Wkładamy do lodówki by ładnie się schłodziło i było zwarte.
     
     
     

    Krok 5

    Do garnka na dni dajemy masło czekamy aż się rozpuści i umieszczamy mięso , ja nie opiekałam z każdej strony bo nie miałam czasu, goście niespodziewani byli już w drodze, pozostały farsz dodałam również na wierzch do garnka .Całość doprawiamy jeszcze do smaku z wierzchu posypując przyprawami.
     
     
     

    Krok 6

    Pozostałe pieczarki umyte kroimy na ćwiartki i wrzucamy na mięso .

    Krok 7

    Wszystko puści dużo soku, dusimy na małym ogniu bez przykrywki ok 30 min, aż do odparowania soków, pilnujemy by mięso nie przywarło, bo skórę ciężko potem oderwać ,a nasze roladki mogły by się rozpaść, więc dobrze jest je obracać co jakiś czas.Podajemy z pączkami ziemniaczanymi .
     
     











Komentarze